Je verwacht dat de ovulatie halverwege in je cyclus plaatsvindt. Dat is ons allemaal geleerd. Maar wat als je zit te wachten op de ovulatie maar de eisprong komt nog niet? Heel frustrerend, je gaat aan jezelf twijfelen “doe ik iets verkeerd” of “is er iets met mijn lijf niet OK”?
Je ziet de ‘verwachte ovulatie’ in de kalender in de DaysyDay app maar plots is die weer verdwenen en je hebt nog steeds rode dagen. Hoe zit dat? Waarom verdwijnt de ovulatie? In deze blog ga ik precies uitleggen hoe het zit zodat je weet of je een ovulatie hebt en wanneer die was. Heb je geen ovulaties? Ga dan zeker aan de slag met de tips. ↴
Het moment van ovulatie
De eisprong is het moment in de menstruatiecyclus waarop je wisselt van hormonen. Voor de ovulatie is alles erop gericht om de ovulatie te kunnen bewerkstelligen. Je lichaam produceert daar oestrogeen voor, het hormoon dat o.a. het baarmoederhalsslijmvlies verdikt. Na de ovulatie volgt de switch naar de productie van het hormoon progesteron, dat een eventuele zwangerschap ondersteunt.
Ovulatie heeft invloed op je stemming
Iedere maand als de eierstokken zich klaarmaken om een eitje vrij te laten, produceren ze oestrogeen. Oestrogeen stimuleert op haar beurt de neurotransmitter serotonine, waardoor vrouwen in de paar dagen voor de eisprong vrolijker en energieker kunnen zijn. Ook zorgt oestrogeen voor een positieve invloed op je libido.
Na de ovulatie geeft een van de eierstokken een enorme hoeveelheid progesteron af. Progesteron is het kalmerende, rustgevende, ontstekingsremmende hormoon wat iedere vrouw goed kan gebruiken.
Eierstokken maken progesteron aan met de hormoonstimulerende klier: het corpus luteum. Het corpus luteum (gele lichaam) is wat overblijft van de follikel waar eerst het eitje in zat (zie bovenstaande afbeelding). Het corpus luteum kan voldoende progesteron produceren als de voedingsstoffen eerder rijkelijk voor de follikel met het eitje aanwezig waren.
Fabeltjes over de eisprong: Je hebt alleen een eisprong nodig als je zwanger wilt raken.
Dit is onjuist: iedere vrouw heeft het hormoon progesteron nodig (dat dus aangemaakt wordt na de ovulatie), niet alleen als je zwanger wilt worden en blijven. Progesteron zorgt o.a. ook voor een betere botdichtheid en daarmee dus meer stevigheid, sterke botten. Een onderzoek (1.) waarbij de botdichtheid onderzocht is bij vrouwen die hormonale anticonceptie gebruiken, bleek een daling in de botdichtheid in de heupregio vergeleken met niet-gebruikers.
Wat zegt de wetenschap
Wetenschappers hebben ontdekt dat in het corpus luteum na de ovulatie in een rap tempo een netwerk van bloedvaten aangelegd wordt door de M2 macrophagen van ons immuunsysteem. Dat netwerk van bloedvaten is nodig zodat het corpus luteum progesteron kan maken. (2).
Het corpus luteum heeft een korte levensduur (12-14 dagen). Daarom is het nodig dat snel (binnen een dag) een gevasculariseerde structuur (bloedvaten netwerk) van 4 cm aangelegd wordt zodat de productie van progesteron goed op gang kan komen.
De M2 Macrophagen zijn een type witte bloedcellen die een belangrijke rol hebben binnen onze aangeboren immuniteit, onze eerste verdedigingslinie tegen vreemde binnendringers. Macrophagen scheiden ook ontstekingsremmende cytokingen (kleine signaaleiwitten) af en helpen bij herstelprocessen. (3).
...nergens anders in het lichaam maak je in zo'n korte tijd nieuw weefsel dat zo snel bloedtoevoer moet krijgen!
Hoe stimuleer ik mijn immuunsysteem?
Een goed werkend immuunsysteem speelt dus ook voor je cyclus een belangrijke rol.
Daarom zijn adviezen om te zorgen voor een goede basis fundering qua voeding plus de immuun- en hormoon ondersteunende supplementen aanbevolen.
De snelle ontwikkeling van het corpus luteum vereist voedingsstoffen zoals cholesterol (goede vetten), B-vitaminen, coQ10, vitamine D, jodium, magnesium en zink. Deze klier heeft in het bijzonder een hoge behoefte aan de antioxidant selenium, daarom is selenium de voedingsstof voor progesteron. Je weet wel: de stof die in paranoten zit!
Tip: het eten van 2-3 paranoten per dag zorgt er al voor dat je de ADH aan selenium binnenkrijgt. Eet echter nooit langdurig meer dan vijf paranoten per dag, omdat dan de kans op te veel selenium bestaat.
Geen ovulatie
Het is niet ongewoon om eens per jaar een anovulatoire cyclus te hebben, een cyclus zonder ovulatie. We zien tegenwoordig meer anovulatoire cycli voorkomen omdat omgevingsfactoren als voeding maar ook toxische stoffen van invloed zijn op de werking van de eierstokken en daarmee de capaciteit van onze vruchtbaarheid kunnen schaden.
Andere oorzaken voor het uitblijven van een ovulatie zijn ziekte, reizen/vakantie, stress of niet genoeg eten (calorierestrictie, koolhydraatarm). Blijft de ovulatie eenmalig uit dan is er niet direct reden tot zorg. Maar heb je 3 cycli achtereen geen temperatuurstijging en dus geen ovulatie dan heeft je lichaam extra ondersteuning nodig om wel weer ovulaties te kunnen krijgen. Dames die met een Daysy of LadyComp meten zien in dat geval meer dan 10 rode en gele dagen per cyclus.
Maar ik menstrueer wel!
Klopt, je wordt ongesteld ook als er geen ovulatie is geweest. Wat je lijf tijdens de menstruatie afstoot is opgebouwd slijm, vocht en bloed gemaakt door het hormoon oestrogeen aan de binnenkant tegen de baarmoederwand. Dat stoot je af ongeacht of er resten van een eitje bij zitten.
Het hebben van een regelmatige cycli is nog niet de garantie dat je ook ovulaties hebt.
Je hebt geen idee wat er tussen de menstruaties gebeurt en dat is juist essentieel om te weten of je vruchtbaar bent. Voor veel vrouwen frustrerend, je gaat ervan uit dat alles OK is maar het lukt niet om bijvoorbeeld zwanger te kunnen worden. Vrouwen hebben gezondheidsklachten waar de oorzaak makkelijk van te achterhalen is, ook de oplossing beschikbaar is. Stel je was niet op onze site beland hoe had je leven er verder uitgezien?
Ok, ben je zover? Laten we er verder in duiken.
Wat als je niet ovuleert?
Een korte luteale fase (van ovulatie tot eerste dag volgende menstruatie) van minder dan 10 dagen of CLI (corpus luteum insufficiëntie), gering of geen stijging van de BBT geven aan dat er een probleem is met de eisprong en het corpus luteum, de progesteron productie. Snelle afname van progesteron als het corpus luteum niet optimaal en lang genoeg werkt dan kun je akelig in PMS-klachten schieten als prikkelbaarheid, depressief/neerslachtig, opgeblazen gevoel, weinig energie en gevoelige borsten. Ook kan er sprake zijn van pijnlijke, lange menstruaties en veel bloedverlies. De lijst met mogelijke klachten stopt niet, dames!
Gebruik je de pil? Dan heb je geen ovulatie, geen corpus luteum, geen luteale fase en geen progesteron. Verder is het zo dat hormonale anticonceptie je berooft van de kalmerende, stemming-verbeterende effecten van progesteron.
Help! Ik heb veel rode dagen met mijn Daysy
Kennelijk is je lichaam nog niet zover dat de ovulatie plaats kan vinden. Dan blijf je rode dagen houden want je zit steeds nog in de vruchtbare dagen voor de ovulatie. Sperma kan maximaal 5 dagen inwendig overleven voor het moment van de eisprong. Daysy blijft veilig!
Pas na een ovulatie stijgt je temperatuur iets en krijg je groene kleuren wanneer je temperaturen een paar dagen een stabiel hoger beeld laten zien.
Onderstaande afbeelding: overzicht metingen met de Daysy Cyclus Tracker in het analyse rapport. Geen ovulatie, geen temperatuur stijging, geen groene dagen voor de menstruatie.
Ik voel mijn ovulatie
Veel vrouwen merken een pijnsensatie links of rechts in de onderbuik en bestempelen dit als het ovulatie moment. Dat kan, maar je kunt dit ook voelen terwijl de follikel nog niet zover is om daadwerkelijk open te gaan en het eitje los te laten. Ovulatiepijn is daarmee geen betrouwbaar symptoom om het daadwerkelijke moment van ovulatie te bepalen.
Ovulatie vaststellen
Het exacte moment van een eisprong is met een inwendige echo waar te nemen, maar we gaan niet dagen achtereen in de stoel bij de arts liggen wachten tot het zover is. Dat is niet te realiseren. Hoeft gelukkig ook niet want jouw BBT (basale lichaamstemperatuur) laat zien wanneer de ovulatie was. Daarom meet je iedere ochtend gelijk als je wakker wordt jouw rusttemperatuur met de Daysy Cyclus Tracker voor je opstaat en actief wordt.
Je ziet tegenwoordig alle 3 de ovulatie analyses die je Daysy doet, in de app na synchroniseren.
De verwachte ovulatie kan verdwijnen als je metingen laten zien dat je ovulatie nog niet heeft plaatsgevonden. Lees verder hoe het slimme interne algoritme in je Daysy de ovulatie berekening uitvoert.
Ovulatie testen betrouwbaar?
Wij horen vaker dat een ovulatie test positief is maar dat er in werkelijkheid geen of nog geen ovulatie plaatsvindt. Het is bekend dat een ovulatie test op meer momenten positief kan zijn maar dat wil nog niet zeggen dat er binnen een paar dagen daadwerkelijk een ovulatie plaatsvindt. Dat is wat jouw lichaam bepaalt, enkel mogelijk als de voorbereiding naar een ovulatie toe goed verlopen is.
Het interne algoritme in de Daysy blijft 99.4% nauwkeurig, ze volgt je BBT (basale lichaamstemperatuur) en die stijgt iets maar pas na een ovulatie, door progesteron productie wat je inmiddels hebt geleerd. Vandaar dat als je geen stijging hebt je weet dat je de ovulatie overgeslagen hebt. Je kunt gewoon menstrueren zonder dat je een ovulatie hebt gehad. Hoe slim is het meten van de BBT? Essentieel, ook voor de dames met PCOS!
Hoe herken je de ovulatie?
Het slimme interne Daysy-algoritme voert drie verschillende berekeningen uit voor de ovulatie.
1ste berekening:
De voorspelde dag van ovulatie - gebaseerd op de gemiddelde dag van ovulatie in eerdere cycli.
Je hebt de menstruatie dagen bevestigd en je treft de te verwachten ovulatie in deze cyclus aangegeven.
Wanneer jouw ovulatie niet plaatsvindt op het verwachte moment dan verdwijnt de 'verwachte ovulatie' uit de app. Blijven je kleuren rood of geel (vruchtbare dagen) omdat je nog steeds in de vruchtbare dagen zit voor een ovulatie.
Daysy blijft accuraat.
2de berekening:
De waarschijnlijke dag van ovulatie - gebaseerd op de temperatuurverschuiving in de huidige cyclus.
Jouw temperaturen hebben laten zien dat je voorbij de ovulatie bent. De ovulatie wordt weergegeven.
Het interne algoritme in de Daysy leert hierdoor van jouw lichaam om de volgende 'verwachte ovulatie' aan te geven.
3de berekening:
De berekende ovulatiedag - gebaseerd op de analyse van de voltooide cyclus (meestal dezelfde of zeer dicht bij de 2e berekening).
Je bent op dag 5 van je volgende cyclus. Daysy evalueert jouw hele vorige cyclus en plaatst de ovulatie dag. Ook deze informatie wordt meegenomen voor volgende cycli.
De ovulatie dag kan niet tijdens hogere temperaturen zijn want je maakt pas het hormoon progesteron na de eisprong, niet voor de eisprong!
Verloopt een volgende cyclus toch weer anders dan geeft Daysy nog steeds de nauwkeurige actuele informatie.
Nog even op een rijtje hoe Daysy de ovulatie berekening doet
De voorspelde ovulatie markering wordt getoond vanaf het begin van de cyclus totdat een aanhoudende temperatuurverschuiving is vastgesteld. Zodra de aanhoudende temperatuurverschuiving is vastgesteld, wordt de ovulatie markering verplaatst naar de waarschijnlijke dag van de ovulatie (nog steeds weergegeven als voorspelde ovulatie in de app-tekst). Zodra de gebruiker ongeveer 5 dagen in de nieuwe cyclus zit, gaat de ovulatie marker naar de berekende ovulatie dag en staat er "ovulatie" in de app.
Als er binnen 5 dagen na de oorspronkelijk voorspelde 'verwachte ovulatie' dag geen constante temperatuurverschuiving heeft plaatsgevonden, verdwijnt de voorspelde ovulatie markering uit de app omdat deze niet plaatsgevonden heeft.
Er zal geen andere ovulatie aanduiding in die cyclus komen totdat een aanhoudende temperatuurverschuiving wordt vastgesteld en de 2e berekening kan worden uitgevoerd.
Daysy voert 3 momenten van ovulatie precisie uit:
De verwachte ovulatie in het vooruit zichtbaar in de app
De eisprong zelf
De evaluatie van de hele afgelopen cyclus
Hoe gaat de 3de berekening?
Daysy evalueert op dag 5 van je volgende cyclus de volledige vorige cyclus en verplaatst de ovulatie marker naar de berekende ovulatie dag.
Als de nieuwe cyclus begint, verdwijnt de ovulatie marker van de vorige cyclus een paar dagen, terwijl Daysy wacht om te zien of de menstruatiegegevens kloppen of verwijderd worden. Zodra je ongeveer 5 dagen in de nieuwe cyclus bent, evalueert Daysy de vorige cyclus in zijn geheel en wordt de berekende dag van de ovulatie weergegeven.
Daysy geeft de te verwachte ovulatie in volgende cycli aan op basis wat ze van jouw lijf gezien heeft. Duurt je cyclus langer en heb je veel rode dagen zonder dat je een temperatuurstijging ziet waarna je anders groene dagen zou hebben heeft je ovulatie niet of laat plaatsgevonden. Dat kan!
Ben ik dan wel vruchtbaar?
De eisprong is uiteraard belangrijk voor je vruchtbaarheid, dat is dé dag dat je per cyclus vruchtbaar bent, maar het is zoveel meer dan dat. Heb je geen ovulatie, komt er geen eitje vrij, kun je niet zwanger raken. Ovulatie is de enige manier om van oestradiol naar progesteron over te gaan. Hormonen die goed zijn voor stemming, energie, libido, insulinerespons, schildklier, huid, haar en nog veel meer.
Een gebalanceerde cyclus levert de essentiële eisprong. Is de basis voor jouw gezondheid vanaf de pubertijd tot menopauze (en daarna)! Want de opbouw van sterke botten heb je ook nodig als je 72 jaar bent!
Wanneer blijft je temperatuur hoog en blijf je progesteron maken?
De basale lichaamstemperatuur is een goede manier om een zwangerschap in een heel vroeg stadium te observeren. Als de menstruatie uitblijft en je basale lichaamstemperatuur blijft meer dan 18 dagen verhoogd, kan Daysy de melding ‘mogelijk zwanger’ geven en kun je een urine zwangerschapstest afnemen. Het kan zijn dat je menstruatie later is zonder dat je zwanger bent dan is de urine zwangerschapstest uiteraard negatief.
Innesteling van de bevruchte eicel
Je kunt zelfs een tweede stijging van de basale lichaamstemperatuur waarnemen als gevolg van de innesteling van de bevruchte eicel in de baarmoederwand.
Progesteron productie blijft stijgen dat maakt dat je zwanger kunt blijven. Innesteling van het bevruchte eitje vindt ongeveer 6 -12 dagen na je ovulatie plaats.
Daysy is geen zwangerschapstest. Daysy is er om jou inzicht te geven en te melden wat je wilt weten.
Tips! Om ovulatie te bevorderen ook als je PCOS hebt:
Alcohol
Zelfs 2 glaasjes alcohol per dag kan je hormoonproductie verstoren!
Darmgezondheid
Als je darm microbioom niet gezond is, heeft dit een negatief effect op de hormoonaanmaak en het immuunsysteem. Houd daarom een gezond microbioom in stand en ondersteun je darmen indien nodig met een goede probiotica. Medicijnen, antibiotica, ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen en stress verstoren je darmflora.
Verpakkingen
Plastic en pesticiden verstoren je eigen hormoonproductie. Wij draaien dagelijks op onze hormonen, die bepalen van top tot teen hoe het met je gaat.
Vermijd ontstekingsbevorderende voedingsproducten als:
Suiker, granen, koemelk producten want die hinderen je eigen hormoonproductie. Deze voedingsstoffen bevorderen het produceren van histamine wat hand in hand gaat met meer PMS-klachten en andere hormonale verstoringen.
Ga aan de slag met de ‘7 tips om je hormonale balans te verbeteren’.
Daar tref je uitgebreide uitleg en adviezen.
Je herkent je gezondheid in het algemeen aan een evenwichtig cyclus patroon.
Tot slot!
Geeft je Daysy op dag 5 van je huidige cyclus geen ovulatie dag in de afgelopen cyclus aan of heb je maand na maand meer dan 10 rode dagen per cyclus? Dan heb je een goede reden om direct aan de slag te gaan met voeding, leefstijl en het aanvullen van voedingssupplementen. Vergeet vooral het verminderen van stressfactoren niet! Want stress van buitenaf en/of binnen in je lichaam is de meest verstorende factor van je immuunsysteem.
De wetenschap is helder over de relatie tussen een gezond immuunsysteem en het wel of niet hebben van ovulaties. Ons natuurlijk immuunsysteem voorziet via de M2 macrophagen een belangrijke rol om de productie van progesteron in de eierstokken mogelijk te maken. Ondersteun daarom je immuunsysteem met vitamine D3, B12, C, zink, quercetine, magnesium, omega 3 olie en de adaptogene kruiden om de balans in je cyclus te herstellen.
Samengesteld door orthomoleculair therapeut en fertility expert Patricia Dijkema.
Bronnen
Studie: Combined hormonal contraceptives use and bone mineral density changes in adolescent and young women in a prospective population-based Canada-wide observational study
ABC science. Infertility linked to missing immune cells. 3798293
Macrophages what are they, different types, function, and more. Author:Lily Guo. Osmosis from Elsevier
Comentários