top of page
ladycomp cyclus tracker.png
Foto van schrijverPatricia Dijkema

Darmklachten tijdens de menstruatie verlichten


Darmklachten en diarree komen veel voor net voor en tijdens menstruatie dagen. Hoe kan dat? Wat kun je eraan doen?

Verschillende factoren kunnen diarree en andere darmproblemen veroorzaken tijdens de menstruatie. Een van de belangrijkste oorzaken is de verhoogde afgifte van prostaglandinen tijdens de menstruatie. Deze prostaglandinen worden gemaakt in de baarmoeder en zorgen voor het samentrekken van de baarmoeder maar ook van de darmen waardoor je vaker naar het toilet moet voor diarree en zachtere ontlasting kunt aantreffen.

 

Daarnaast kunnen hormonale veranderingen, vooral de daling van het progesterongehalte kort voor de menstruatie, de darmmotiliteit beïnvloeden (het vermogen om op eigen kracht energie om te zetten in arbeid) en leiden tot spijsverteringsproblemen. Psychologische factoren zoals stress of emotionele spanning kunnen ook invloed hebben op de darmen en leiden tot ongemakken tijdens de menstruatie.

 

Darmproblemen tijdens de menstruatie: wat zijn de oorzaken?

 

Prostaglandinen zijn weefselhormonen, dat wil zeggen dat ze worden geproduceerd door cellen in het weefsel en niet door specifieke klieren. Er zijn verschillende groepen, waarvan sommige tegengestelde effecten hebben. Groep 1 prostaglandinen hebben bijvoorbeeld een ontstekingsremmend effect, terwijl groep 2 prostaglandinen ontstekingen bevorderen en de pijnperceptie verhogen. Groep 2 prostaglandines komen in toenemende mate vrij tijdens de menstruatie om een natuurlijk ontstekingsproces op gang te brengen en het baarmoederslijmvlies af te werpen. Deze prostaglandines hebben echter een dubbel effect - ze geven zowel spiersamentrekkingen in de baarmoeder als in de darmen aan. Dit kan leiden tot meer stoelgang, winderigheid, diarree en menstruatiekrampen.

 

Welke invloed heeft progesteron op de spijsvertering?

 

Onze geslachtshormonen, vooral progesteron, spelen niet alleen een doorslaggevende rol tijdens de zwangerschap. Een vaak ongewenst effect van dit hormoon is constipatie, omdat het de spieren van de darm in zekere mate verlamt. Tijdens de zwangerschap wordt progesteron constant geproduceerd door de placenta, daarom hebben veel zwangere vrouwen in deze periode last van constipatie. Kort voor de menstruatie, als de eicel niet bevrucht is, is er een aanzienlijke daling van progesteron, wat de spijsvertering extra stimuleert en diarree bevordert.

 

Kunnen hormonen mijn spijsverteringsproblemen verergeren?

 

Vrouwen die al last hebben van maag- en darmaandoeningen zoals prikkelbare darm syndroom of inflammatoire darmziekte kunnen tijdens hun menstruatiecyclus verhoogde symptomen ervaren. Progesteron en prostaglandinen kunnen darmontsteking verhogen en leiden tot buikpijn, een opgeblazen gevoel en ander ongemakken.



Hormonale veranderingen effect op de spijsvertering darmklachten en diarree tijdens de menstruatie

Trek en veranderingen in eetgewoonten

 

Tijdens de menstruatiecyclus kunnen hormonale veranderingen leiden tot meer honger en trek. Dit kan leiden tot veranderingen in ons eetpatroon, die het darmmicrobioom kunnen beïnvloeden en leiden tot veranderingen in de consistentie en frequentie van de ontlasting.

 

Wat kan ik doen om de symptomen te verlichten?

 

Als je tijdens je cyclus last hebt van spijsverteringsproblemen, zijn er enkele stappen die je kunt nemen om deze symptomen te verlichten:


  • Voeding: Het eten van een pure, onbewerkte en ontstekingsremmende voeding kan helpen om spijsverteringsproblemen te verminderen. Vermijd sterk bewerkte voedingsmiddelen, suiker, cafeïne en alcohol. Kies ontstekingsremmende voeding: vette vis (omega-3), knoflook, uit, gember, kurkuma, groente (met name groene bladgroente), fruit (met name bessen), avocado, noten, olijfolie, groene thee.

  • Hydratatie: Zorg ervoor dat je genoeg water drinkt om je lichaam gehydrateerd te houden. Dit kan constipatie voorkomen en de spijsvertering bevorderen.

  • Lichaamsbeweging: Matige fysieke activiteit, zoals wandelen of rustige yoga, kan de darmmotiliteit verbeteren en stress verminderen, wat een positief effect kan hebben op de spijsvertering.

  • Omgaan met stress: Stress kan spijsverteringsproblemen verergeren. Het is daarom belangrijk om stressverminderingstechnieken zoals meditatie, mindfulness of ontspanningstherapie in je dagelijkse routine op te nemen.

  • Warmtetherapie: Een warmwaterkruik of een warm bad kan een verzachtend effect hebben op menstruatiekrampen en maag- en darmklachten.

  • Drinken van kruidenthee: Sommige natuurlijke remedies zoals gemberthee, pepermuntthee of venkelthee kunnen helpen bij het verlichten van spijsverteringsklachten.

  • Magnesiumbisglycinaat met taurine: Magnesium is het mineraal bij menstruatiepijn. Gebruik de dagen voor en tijdens de menstruatie extra magnesium dan de aanbevolen dagelijkse dosering bij menstruatiekrampen.


Trek ik chocolade tijdens je menstruatie? Hier is waarom.

Chocolade craving rondom de menstruatie? Voor veel vrouwen herkenbaar. Dit komt omdat chocolade rijk is aan magnesium, het mineraal waar veel vrouwen een tekort aan hebben door de schommelende hormonen rondom de menstruatie. In plaats van grijpen naar een chocoladereep (die naast magnesium vooral ook veel suiker bevat) is het verstandiger om het tekort aan te vullen met een extra dosering magnesiumsupplement.

 

Hoe kan Daysy mij ondersteunen?

 

Als je je cyclus volgt met Daysy ben je voorbereid op wanneer de menstruatie gaat komen. Je kunt je voeding aanpassen en extra magnesium nemen om darmklachten en/of menstruatiekrampen te verminderen of zelfs geheel voorkomen. Volg je cyclus met Daysy en je zal beter begrijpen hoe je lichaam reageert tijdens de verschillende fasen van je cyclus.



Daysy cyclus tracker weet wanneer je ovulatie en menstruatie komt


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page