Verklaring Ladycomp Nederland

De afgelopen periode komen er steeds vaker berichten in het nieuws over natuurlijke anticonceptie. Dit is niet nieuw. Soms worden er feiten genoemd en een andere keer zijn de berichten vanuit een eenzijdig perspectief geschreven. Wel hebben de berichten steeds meer impact omdat de interesse in en bekendheid van natuurlijk anticonceptie groeit. Omdat jij als consument de lastige taak hebt om uit deze wirwar van informatie de juiste feiten te ontleden, hebben wij een aantal belangrijke zaken op een rijtje gezet.

Waarom natuurlijke anticonceptie
Hormonale anticonceptie is de standaard. Het heeft in het verleden voor een positieve doorbraak gezorgd op het gebied van vrouwenemancipatie. Het voordeel van een regelmatige cyclus en geboortebeperking weegt vaak op tegen het nadeel van verschillende bijwerkingen. De lijst van bekende en bewezen bijwerkingen is lang. Daarom stappen veel vrouwen over op een hormoonvrij alternatief. Vele alternatieven maken gebruik van de temperatuurmethode. De verschillende fases van een vrouwelijke cyclus zorgen voor schommelingen in de basale lichaamsthempratuur van de vrouw. Zo kun je identificeren wanneer jouw eisprong plaatsvindt en dus wanneer je vruchtbaar bent (5 dagen voor de eisprong en de dag van de eisprong zelf) en wanneer niet. Lady-Comp bouwt hierbij nog een extra zekerheid in door 2 extra dagen rood licht te geven (vruchtbaar, dus geen onbeschermde seks).

Lady-Comp vs. Natural Cycles ( of andere applicaties)
In veel nieuwsberichten word de Lady-Comp over een kam geschoren met applicaties zoals Natural Cycles. Dat is onterecht omdat er veel belangrijke verschillen zijn. Het grootste verschil is dat het meetinstrument vast zit aan de Lady-Comp computer. Hierdoor meet je steeds met dezelfde thermometer, kunnen er geen invoerfouten ontstaan en wordt een meting gecheckt en beoordeeld door de software en het algoritme. Daarnaast vergelijkt de Lady-Comp je cyclus met 5 miljoen andere cycli. Zo worden spontane tempratuurschommelingen (door slecht slapen, alcohol of stress) geïdentificeerd en wordt er rekening mee gehouden.

Theoretische betrouwbaarheid vs. Praktische betrouwbaarheid
De theoretische betrouwbaarheid (bij perfect gebruik) en praktische betrouwbaarheid van anticonceptiemethoden wordt uitgedrukt in een Pearl-Index. De Lady-Comp heeft bij perfect gebruik een Pearl-Index van 0,7. Dat betekent dat 7 op de 1.000 vrouwen bij een jaar gebruik zwanger worden. In de praktijk kan dit cijfer stijgen naar 3,6. Dat betekent dat er wel degelijk zwangerschappen plaatsvinden bij het gebruik van de Lady-Comp, net zoals dat het geval is bij andere natuurlijke of hormonale methodes. Ter vergelijking:

  • Natural Cycles 6,8 *
  • de kalendermethode 25 *

Nog interessanter is de vergelijking met de index van de “betrouwbare” methoden:

  • de pil 8 *
  • nuvaring 9*
  • condoom 15-18 *

* Bron: Wereldgezondsheidsorganisatie (WHO), Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG, gebaseerd op Trussell, 2011).

Wetenschappelijk onderzoek
Een argument dat soms wordt gebruikt om de betrouwbaarheid van Lady-Comp in twijfel te trekken is dat er geen onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek is gedaan. Dat is er wel. Er zijn door de jaren heen verschillende retrospectieve studies gedaan. Allemaal zijn ze onafhankelijk tot stand gekomen, zijn er geen afspraken met Lady-Comp gemaakt en is er niets voor betaald. Een aantal zijn te bekijken op www.ladycomp.nl/downloads.

Daarnaast bestaat de Lady-Comp al 30 jaar en zijn er andere cijfers die de tevredenheid van de gebruikers, en daarmee ook de betrouwbaarheid van de methode, het beste uitdrukken.

  • 97% van de vrouwen gebruikt de Lady-Comp na 1 jaar nog steeds. Ter vergelijking: 57% van de gebruikers van Natural Cycles is in het eerste jaar gestopt.
  • 99% van de bevraagde gebruikers zou de Lady-Comp aanbevelen. 

Onze missie en aanbeveling
Lady-Comp wil vrouwen bekend maken met een alternatief voor hormonale anticonceptie. Wanneer de consument weet welke methodes beschikbaar zijn en wat de voor- en nadelen zijn, kan er bewust een keuze worden gemaakt. Daarover informeren wij grondig op onze website. Ons advies is om goed te onderzoeken wat bij jou past. Elke methode kent een andere betrouwbaarheid en methodezekerheid (theoretische en praktische betrouwbaarheid) en past bij een bepaalde levensstijl.

Voor advies of vragen zijn we altijd bereikbaar. Service staat bij ons hoog in het vaandel omdat dit nodig is bij uitgebreid en belangrijk onderwerp als geboortebeperking.

Team Ladycomp Nederland

Verklaring Ladycomp Nederland
Sluit Menu
×
×

Winkelmand