NRC: Risico op borstkanker neemt iets toe door de pil

Hormonale anticonceptie vergroot de kans op borstkanker marginaal, van 0,64 naar 0,75 procent.

Hormonen in anticonceptiemiddelen verhogen de kans op borstkanker bij de gebruiksters een klein beetje, met 20 procent. Dat was al bekend van de anticonceptiepillen uit de jaren zeventig en tachtig. Nu hebben Deense onderzoekers gevonden dat het verhoogde risico is blijven bestaan sinds vrouwen in de jaren negentig lichtere anticonceptie, met minder hormonen, gingen gebruiken. En die hormonen slikten ze niet alleen in ‘de pil’, maar steeds vaker kregen vrouwen deze uit een hormoonafgevend spiraaltje, vaginale ring, implantaat of een hormoonpleister (The NEJM, 7 december).

De Deense onderzoekers hielden van 1,8 miljoen 15- tot 49-jarige Deense vrouwen bij welke hormonale anticonceptie ze gebruikten en of ze borstkanker kregen. Na gemiddeld tien jaar was die ziekte bij 11.500 van die 1,8 miljoen vrouwen aan het licht gekomen. Dat is een kans op borstkanker van 0,64 procent. De stijging van 20 procent door anticonceptiehormonen betekent dat die kans ongeveer 0,75 procent wordt.

Voor een jonge vrouw is dat een verwaarloosbare kans die een verwaarloosbare kans blijft. Maar omdat er zo veel vrouwen hormonale anticonceptie gebruiken, speelt zo’n kans wel een rol in het volksgezondheidbeleid. De Deense onderzoekers schrijven dat wereldwijd 140 miljoen vrouwen hormonale anticonceptie gebruiken: dan gaat het jaarlijks toch om 15.000 extra borstkankerpatiëntes door hormonale anticonceptie.

De rest van het artikel kan je hier lezen: https://www.nrc.nl/nieuws/2017/12/08/risico-op-borstkanker-neemt-iets-toe-door-de-pil-a1584280

NRC: Risico op borstkanker neemt iets toe door de pil
Sluit Menu
×
×

Winkelmand