Lady-Comp is geen natuurlijke anticonceptie

Wat is het dan wel? - De Lady-Comp is een slimme cycluscomputer die op basis van een dagelijkse temperatuurmeting jouw cyclus nauwkeurig uitrekent en betrouwbaar in kaart brengt. Je krijgt inzicht in je cyclus, weet precies wanneer je vruchtbaar bent en wanneer niet. Wanneer je seks hebt tijdens de rode dagen dan kun je zwanger worden.

Lady-Comp is nog veel meer dan dat! Doordat de Lady-Comp je cyclus in kaart brengt, je dagelijks vertelt of je vruchtbaar bent of niet en je ook een prognose geeft, kun je heel makkelijk plannen wat je met je vruchtbaarheid wilt doen. Heb je nog geen zwangerschapswens? Let dan op tijdens de rode dagen. Normaal gesproken raden we je aan om je je dan te onthouden van seks. Wanneer je dan toch sex wilt hebben, gebruik dan een condoom of een pessarium. Let op: je hebt seks tijdens jouw vruchtbare dagen en de veiligheid van het condoom of pessarium is dan leidend. Wees je hiervan bewust! Ben je bezig met gezinsplanning en wil je zwanger worden? Dan hebben wij goed nieuws voor jou: met de Lady-Comp kun je heel nauwkeurig inzicht krijgen in je vruchtbaarheid en exact te weten komen wanneer je meest vruchtbare dagen zijn. Je kunt ook makkelijk plannen doordat hij je een prognose geeft. Je behoudt jouw vruchbaarheid, leert je vruchtbare dagen kennen, krijgt inzicht in je hormoonhuishouding en weet veel meer over je lichaam. Dus is de Lady-Comp uitermate geschikt voor gezinsplanning, wat er ook op dit moment van toepassing is.

Definities

Het woord anticonceptie (of voorbehoedsmiddel) kan op verschillende manieren begrepen worden. We kijken even naar definities van vooraanstaande sites:

A) Wikipedia:

“Anticonceptie is een verzamelnaam voor technieken voor het voorkomen van zwangerschap na geslachtsgemeenschap. Men probeert te voorkomen dat de zaadcel en de eicel bij elkaar kunnen komen of dat het embryo zich kan innestelen in de baarmoeder.”

Wikipedia maakt verder onderscheid tussen:

  • hormonale anticonceptie (pil, implanon, hormoonspiraal) en
  • niet-hormonale anticonceptie / hormoonvrije anticonceptie (onthouding, condoom, temperatuurmethode)

Dus hier wordt alles, elke methode of techniek die als doel heeft een zwangerschap te voorkomen als anticonceptie omschreven.

B) Keuzehulpanticonceptie.nl

” Anticonceptie is een verzamelnaam voor alle methoden en middelen die tot doel hebben zwangerschap te voorkomen. Er zijn verschillende vormen van anticonceptie.”

Deze site maakt in het vervolg onderscheid tussen:

  • kunstmatige anticonceptiva (preparaten, spiralen) en
  • natuurlijke anticonceptiva (barrière methoden en definitieve methode)

Ook hier worden alle methoden en middelen als anticonceptiva beschouwd.

Het woord anticonceptie (ook dus bij natuurlijke methodes) wordt niet alleen zo gecommuniceerd op internet, het is ook ingeburgerd dat “anticonceptie” het begrip is voor het voorkomen van een zwangerschap ongeacht de methode, techniek of middel.

Waarom is LC dan geen naturlijke anticonceptie (of geen natuurlijk voorbehoedsmiddel)?

Dit heeft alles te maken met regelgeving, woord-spelletjes, nieuwe ontwikkelingen en of een apparaatje wel/niet een medisch apparaat is. Ongeacht de bovenstaande definities werd in 2018 door een Europeese instantie bepaald dat de Lady-Comp geen anticonceptie meer mag heten. De onderliggende reden is, dat het geen anticonceptiemiddel ‘an sich’ is, dat de vrouw beschermt van het zwanger worden, maar alleen de cyclus nauwkeurig en betrouwbaar in kaart brengt. Dit zodat je zelf de keuze hebt of je (on)beschermde seks hebt. Ook beschermt de Lady-Comp niet tegen SOA’s (zoals een condoom). Nadenkertje: We lezen in bovenstaande artikelen andere definities en het is natuurlijk ook best vreemd, dat andere manieren om je cyclus in kaart te brengen, andere methodes, apps of computers etc. dit woord wel gebruiken en sommigen het ook niet meer mogen gebruiken maar het nog wel doen!

Hoe het ook zij: wij communiceren om die reden, in combinatie met de Lady-Comp, niet meer over natuurlijke anticonceptie, maar over een fertilitytracker, cycluscomputer, de temperatuurmethode 2.0, periodieke onthouding of de fertility awareness method*.

* Wanneer je niet zwanger wilt worden, mag je tijdens de rode dagen geen (onbeschermd) gemeenschap hebben. Heb je tijdens deze rode dagen sex met een voorbehoedsmiddel (condoom, pessarium ea.) dat geldt de betrouwbaarheid van dit gebruikte voorbehoedsmiddel.

We horen/lezen weleens:

"Ik zou graag een pil zonder hormonen willen of een natuurlijke anticonceptiepil."

Je wilt dus dan eigenlijk het gemak van de pil met het doel dat je elke dag beschermt bent en niet zwanger kunt worden maar zonder kunstmatige hormonen die verder invloed op je hele lichaam hebben en schadelijk kunnen zijn.

Nou, dat zou mooi zijn. Helaas bestaat zo’n pil niet. Je kunt immers niet alles hebben.

Maar met de Lady-Comp komen wij heel dicht in de buurt van dat “alles”. De Lady-Comp is een mooie oplossing, makkelijk in gebruik, geeft je ruimte om aan andere dingen te denken omdat hij het rekenwerk voor je doet, is uiteraard hormoonvrij, en dat dagelijkse slikken van een pilletje wordt vervagen door een dagelijkse temperatuurmeting. Het biedt alleen geen dagelijkse bescherming. Maar hé… je bent maar op 6 dagen in de maand vruchtbaar. Wanneer je niet zwanger wilt worden moet je dus tijdens deze vruchtbare dagen geen (onbeschermd) gemeenschap hebben.

Sluit Menu
×
×

Winkelmand