Lady-comp en sensiplan

HOE ZIT DAT TUSSEN LADY-COMP EN SENSIPLAN?

Sensiplan is (helaas) niet zo positief over de Lady-Comp op hun website, en dat mag. Echter de grondslag waarop zij hun beweringen maken, klopt niet helemaal. Graag willen we jou daarom hierover nader informeren.

Vooraf

Sensiplan maakt, net als de Lady-Comp, gebruik van de temperatuurmethode en kijkt daarnaast ook naar lichamelijke signalen. De gebruikster moet zelf meten, aflezen, opschrijven en alles uitrekenen. En dus moet de gebruikster de regels over de temperatuur kennen/leren kennen d.m.v. een boek of liefst een cursus.
De Lady-Comp maakt alleen gebruik van de temperatuurmethode. Het is een slimme computer met een geïntegreerde sensor. De sensor is nauwkeuriger dan een gewone thermometer en is doordat hij aan de LC gekoppelt is en de meting gecontroleerd wordt ook betrouwbaarder. De gemeten temperatuur wordt dan in het apparaatje opgeslagen en je krijgt ook direct je vruchbaarheid te zien. Dus ook het rekenwerk doet de Lady-Comp voor je. Ook het rekenprogramma is door de jaren heen (ondertussen al 30 jaar!) steeds aangepast op de hoeveelheid cycli die zijn opgeslagen. Ondertussen zijn dit er al meer dan 5.000.000, waardoor deze steeds betrouwbaarder wordt.

Achtergrond

Op de site van Sensiplan wordt de Lady-Comp als minder betrouwbaar neergezet. Er wordt gesuggereerd dat wij geen goede studie zouden hebben en dat er getallen omgedraaid worden. Het is duidelijk dat zij niet gecharmeerd zijn van ons product, en dat hoeft ook niet. Alleen kloppen hun beweringen over de Lady-Comp niet.

Hierbij willen wij niet op alle details in gaan. We willen Sensiplan ook absoluut niet in een negatief daglicht zetten of als onbetrouwbaar neerzetten. Wij staan achter de formule van Sensiplan en vinden het absoluut een mooie manier om met je lichaam om te gaan. Als een vrouw die de energie en de discipline ervoor kan opbrengen  haar cyclus zelf uit te rekenen en de vruchtbare dagen leert kennen, dan steunen wij deze methode zeker.

Als je niet zwanger wilt worden dan is de betrouwbaarheid bij gebruik van Sensiplan afhankelijk van hoe goed je de (on)vruchtbare dagen zelf kunt uitrekenen. De betrouwbaarheid bij de Lady-Comp zit echter in het apparaatje zelf. Het enige wat je hoeft te doen is meten. Daarnaast geldt bij beide methodes dat je geen gemeenschap moet hebben tijdens je vruchtbare dagen. Doe je dat toch, dan geldt de betrouwbaarheid van het op die dagen gebruikte voorbehoedsmiddel. Wanneer je een kinderwens hebt kun je juist deze vruchtbare dagen gebruiken voor gemeenschap.

Hier enkele feiten over de Lady-Comp (n.a.v. verkeerde informatie op de site van Sensiplan)

Ook wij maken onderscheid tussen de theoretische betrouwbaarheid en de methodezekerheid (of gebruikerszekerheid of praktische zekerheid). De hoge betrouwbaarheid van 99.3 is een theoretische betrouwbaarheid. Dit betekent dat wanneer 1000 vrouwen deze methode een jaar lang gebruiken, er 7 van deze vrouwen zwanger worden. De praktische betrouwbaarheid is wat lager (zoals bij alle methodes), omdat je fouten kunt maken. Deze praktische betrouwbaarheid is 96.2. (Sensiplan communiceert over hunzelf een theoretische betrouwbaarheid van 99.6 en een praktijsche van 98.2. Dit kleine verschil komt, doordat Sensiplan steeds communiceert dat je tijdens rode dagen je moet onthouden van geslachtsgemeenschap. Bij de Lady-Comp geldt natuurlijk, dat wanneer je tijdens rode dagen (onbeschermd) gemeenschap hebt, je zelf het risico neemt.

In de praktijk heeft de Lady-Comp dus een Pearl-Index van 3.8 (= betrouwbaarheid van 96.2) volgens dit onderzoek. Dit is ook te vinden onder studies.

De Lady-Comp maakt alleen gebruik van de temperatuur in combinatie met een slim rekenprogramma. Wanneer je eigen interpretaties in zou voeren, heeft dit invloed op het rekenprogramma van de computer. Er zouden daardoor ook meer fouten kunnen ontstaan. En bovendien: Het is niet nodig. De temperatuur geeft duidelijk genoeg en betrouwbaar de vruchtbaarheid weer.

Sensiplan gaat ook in op het feit dat de Lady-Comp duurder is. Ja, een computer is inderdaad duurder dan een cursus. Maar wanneer je alles op een rij zet is het verschil nihil te noemen. Bij de kosten van de cursus van Sensiplan zijn bijvoorbeeld de factoren reiskosten en tijd voor de cursus niet meegenomen in de berekening. Bij de Lady-Comp, betaal je bij 7 jaar gebruik maandelijks € 5.65. Bovendien gaat de Lady-Comp in de praktijk veel langer mee dan die 7 jaar. En hij neemt voor jou al het rekenwerk uit handen.

De Lady-Comp houdt rekening met afwijkende metingen. Als een temperatuur niet kan kloppen (of dat nu door ziekte, stress of andere dingen is) houdt de Lady-Comp daar rekening mee. Kun je dat bij het zelf uitrekenen ook allemaal leren? Let op: Wij adviseren op onze site wel dat je bij een streng dieet of gebruik van antibiotica (tijdelijk) niet moet meten.

De Lady-Comp zou meer rode (vruchtbare) dagen aangeven dan wanneer iemand de temperatuur zelf uitrekent en ook de slijmmethode meeneemt. Dat kan kloppen, ook al zullen het er niet veel zijn. Maar ook hier geldt: Ook bij het bekijken van het slijm, waardoor je jezelf meer groene dagen zou kunnen geven, kun je fouten maken! Wil je die extra groene dag dan nog wel?

Juist bij onregelmatige cycli is de Lady-Comp handig omdat er 5 miljoen cycli opgeslagen zijn en de LC mede daardoor met heel veel verschillende cycli en afwijkingen rekening kan houden. Wanneer je dit zelf zou moeten doen, zou je 5.000.000 cycli moeten bestuderen.

Ook wanneer een vrouw PCOS heeft (12% van alle vrouwen hebben PCOS, ook al weten velen dat niet) kan de Lady-Comp haar betrouwbaar de vruchtbare dagen aangeven. Ook kunnen wij door middel van een dataprint (die de klant zelf thuis via de computer kan maken) helpen, meekijken en advies geven.

De Lady-Comp heeft een sensor die op het apparaatje is aangesloten. Dat maakt hem niet alleen betrouwbaarder dan een thermometer ooit kan zijn, maar ook wordt het tot stand komen van de temperatuur gecontroleerd en is de uitkomst van de temperatuur verfijnd.

Over de bewering dat er te weinig vrouwen met onze studie mee hebben gedaan en dat de studie niet de vereiste lengte van 13 maanden had. Bij onze studie werd gebruik gemaakt van 648 vrouwen (bij Sensiplan 900), onze studie duurde 16 (!) maanden (bij Sensiplan 13md.).

Op de site van Sensiplan wordt verwezen naar een “journal” waarin een betrouwbaarheid van 3.8 zou naar voren komen i.p.v. 0,7. Maar ze vertellen er niet bij, dat het hier niet om een wetenschappelijke studie ging maar alleen om een grof onderzoek waarbij de vrouwen algemene vragen moesten beantwoorden. Eén belangrijke vraag stond er niet bij: namelijk over of ze gewild of ongewild zwanger zijn geworden (de vraag was alleen: “Bent u in die tijd zwanger geworden?”) en ook niet of ze bij rode dagen zich onthouden hebben van seks of beschermde seks hebben gehad. Naast deze missende vragen, hebben wij geen dataprints binnen gekregen waardoor het niet bewezen is dat zij door verkeerde lampjes in de Lady-Comp zwanger zouden zijn geworden. In de studie die over een methode gemaakt wordt, zijn dit belangrijke gegevens die daarin verwerkt moeten zijn. Deze cruciale vragen zijn in onze studie wel meegenomen.

Opvallend is dat Sensiplan beweert dat de Lady-Comp geen studies heeft, maar toch gebruiken ze onjuiste getallen uit studies. Welke bronnen hebben ze dan hiervoor geraadpleegd? Zoals eerder gemeld, zijn er wel degelijk studies waarbij we ruimschoots aan de eisen van goed onderzoek voldoen, zoals voldoende deelname en de tijdsduur van het onderzoek. 

 

Sluit Menu
×
×

Winkelmand