INFORMATIE

Alles wat je wil weten over de betrouwbaarheid, methode, gebruik, cyclus en hormonen

De Lady-Comp is een cycluscomputer ontwikkeld in Duitsland, al meer dan 30 jaar verkrijgbaar in ondertussen meer dan 30 landen. De Lady-Comp is uitermate betrouwbaar omdat de algoritmen gebruik maken van meer dan 5.000.000 cycli en werkt met de basale lichaamstemperatuur. En jouw lichaam liegt nooit.

De Pearl-Index* van de Lady-Comp is 0,7 wat wil zeggen dat hij 99,3% betrouwbaar is.

*De Pearl-Index is een internationale standaard die de betrouwbaarheid van een voorbehoedsmiddel aangeeft. Een Pearl-Index van 1,0 betekent dat bij een jaar lang gebruik van een voorbehoedmiddel, 1 op de 100 vrouwen zwanger raakt. (De Pearl-Index van de pil varieert van 0,1 tot 0,9)

Wetenschappelijk bewijs

Veel studies claimen al betrouwbare resultaten met onderzoeken die maar een half jaar duurden. De ongeschreven regel is echter dat een studie pas echt betrouwbaar is als deze minstens een jaar heeft geduurd en is uitgevoerd door een onafhankelijke partij. De betrouwbaarheidsstudies voor de Lady-Comp voldoen niet alleen aan de vereiste richtlijnen, ze zijn allemaal uitgevoerd over een periode van minimaal 13 maanden.

Klik hier voor een overzicht van klinische betrouwbaarheidsstudies voor de Lady-Comp. 

De Lady-Comp berekent aan de hand van je basale lichaamstemperatuur bij het wakker worden je vruchtbaarheid en geeft je groen licht (onvruchtbaar) of rood licht (vruchtbaar). Zo weet je elke dag of je die dag seks kunt hebben zonder kans op zwangerschap.

De berekeningen van de Lady-Comp zijn gebaseerd het verband tussen temperatuur en vruchtbaarheid en maakt gebruik van de gegevens van meer dan 5 miljoen cycli van tienduizenden vrouwen. Het is een feit dat je tijdens een cyclus maar op 6 dagen zwanger kunt worden; op de 5 dagen vóór de eisprong en op de ovulatiedag zelf.

Temperatuurverloop tijdens de normale regelmatige cyclus (zonder storingen):

De eisprong vindt plaats onder hormonen die de temperatuur verlagen. De dag van je eisprong heb je dus altijd een meetbare lagere temperatuur en de Lady-Comp registreert dit. Na de eisprong komt het hormoon progesteron vrij, waardoor de temperatuur weer stijgt. De Lady-Comp heeft na de eisprong drie dagen een constante temperatuurstijging nodig om de eisprong te bevestigen. Vervolgens blijft je temperatuur hoog en zodra je temperatuur weer daalt, word je direct ongesteld.

In de eerste maanden leert de Lady-Comp jouw cyclus kennen op basis van je dagelijkse temperatuur en de dag waarop je menstruatie is begonnen (= dag 1 van je cyclus).

De Lady-Comp geeft je dus rood licht wanneer de eisprong nadert, 5 dagen van tevoren.

Wanneer iemand verschillende cycluslengtes heeft, geeft de Lady-Comp rood licht op basis van de kortste cyclus en 2 extra dagen na de ovulatie. En tijdens de leerfase krijg je extra rode dagen voor de veiligheid.

Veiliger dan periodieke onthouding

Je kunt de methode vergelijken met periodieke onthouding, omdat je met de Lady-Comp alleen veilig en zonder condoom vrijt op veilige dagen en op vruchtbare dagen niet (of met condoom …). Maar reguliere periodieke onthouding vereist vooral nadenk- en rekenwerk.

Het grote verschil en voordeel van de Lady-Comp ten opzichte van periodieke onthouding is dat de Lady-Comp al het denk- en rekenwerk voor je doet. De methode is betrouwbaar omdat alle kennis over het temperatuurverloop is ingeprogrammeerd! Als je dit zelf doet zonder een hulpmiddel als de Lady-Comp, moet je veel leren en discipline opbrengen, wat een aanzienlijk grotere kans op fouten met zich meebrengt.

De kans dat je zwanger wordt met periodieke onthouding blijft dus groter. Dit geldt vooral als je een wisselende cyclus hebt, of niet nauwkeurig je cyclus bijhoudt.

De Lady-Comp, pearly en Daysy rekenen met jouw basale (ontwaak) temperatuur en jouw lichaam liegt nooit. De temperatuurschommeling bij de eisprong bedraagt bijvoorbeeld slechts 0,2 – 0,5 graad. Dit kan jou of een gewone thermometer ontgaan, maar de Lady-Comp zal deze verandering haarfijn detecteren.

Voorschrift van arts niet nodig

De Lady-Comp grijpt niet in op je hormoonhuishouding en werkt samen met jouw lichaam en jouw cyclus zoals ze zijn. Je hoeft er dus niet voor naar de dokter.

Je moet eerst gestopt zijn met de pil of een andere hormonale anticonceptie voordat je kunt beginnen met de Lady-Comp. Na het stoppen zul je eerst een onttrekkingsbloeding krijgen die niet als menstruatie mag worden ingevoerd. Direct daarna kun je beginnen met meten. De eerste maand zal de Lady-Comp vooral geel (leerfase) aangeven omdat hij je cyclus nog moet leren kennen. Het kan 2-6 cycli duren voor hij het maximaal aantal groene dagen aangeeft. 

METEN: Je meet elke ochtend je temperatuur met de Lady-Comp. Dat kost je 30-50 seconden. Er zit een wekkerfunctie op, dus je kunt het bijna niet vergeten. En mocht je per ongeluk een dag overslaan, dan is dit niet erg (met de pil is dit problematischer). Alleen als je te vaak vergeet te meten zal de Lady-Comp je oranje licht geven omdat de meetwaarden ontbreken.
Dus, als het je dus lukt om iedere dag wakker te worden… dan is het gebruik van de Lady-Comp een fluitje van een cent.
Het is belangrijk dat je de meting doet voordat je opstaat, dat je minstens vijf uur hebt geslapen (of rustig in bed hebt gelegen) en dat je meet binnen drie uur ten opzichte van het tijdstip van de voorafgaande dag (dit houdt de Lady-Comp zelf bij) of van de ingestelde wektijd.

KOORTS OF MEDICIJNEN: De Lady-Comp mag (tijdelijk) niet gebruikt worden bij koorts, tijdens het innemen van antibiotica of sterke antidepressiva, tijdens de behandeling met medicijnen tegen PCOS of tijdens het gebruik van medicijnen met thermische werking. Gebruik je een medicijn waarvan je niet zeker bent of het kan, neem dan contact met ons op. 

Onregelmatige werktijden en nachtdienst

De cycluscomputer is met aangepaste instellingen ook te gebruiken voor mensen die onregelmatig werken. Werk je nachtdiensten, kun je de wekker bijvoorbeeld op een tijdstip ’s middags zetten zodat je na minimaal 5 uur slapen gewoon je basale (ontwaak) temperatuur kunt meten. De Lady-Comp houdt rekening met jouw situatie, dus ook met de onregelmatigheid van je slaap- en waakpatroon.

Direct ná jouw meting geeft de Lady-Comp groen licht (onvruchtbaar), rood licht (vruchtbaar) of oranje (aan het begin in de leerfase en misschien af en toe tussendoor voor de zekerheid als er een afwijking is geconstateerd). Oranje moet je altijd als rood beschouwen.

Een rol voor de man

Vaak wordt aangenomen dat de vrouw aan de pil gaat, waarbij de man weinig betrokken is. Maar de Lady-Comp geeft de relatie en het liefdesspel een andere dimensie. Het feit dat de Lady-Comp direct een resultaat geeft, maakt het voor mannen veel interessanter, voelen ze meer verantwoordelijkheid en zijn ze meer betrokken.

A happy wife… is a happy life!

Een bijkomend voordeel voor mannen is dat hun partner vaak – in vergelijking met de pil – minder stemmingswisselingen en minder hoofdpijn hebben door gebruik van de Lady-Comp. Mannen leven dus met een vrouw die vrolijker is, met bovendien een hoger libido!

Lady-Comp baby gebruiken voor gezinsplanning

De Lady-Comp baby doet een voorspelling van jouw vruchtbare dagen. Hoe regelmatiger jouw cyclus, hoe nauwkeuriger de voorspelling zal zijn.

De Lady-Comp baby gebruik je in principe precies hetzelfde als de Lady-Comp advanced of de Lady-Comp basic (je meet dagelijks jouw temperatuur). Het grote verschil is dat je direct meer inzicht in en informatie over je cyclus krijgt. Je kunt bijvoorbeeld elke maand zien of er een ovulatie heeft plaatsgevonden, of niet. Je ziet ook of er sprake is van een hormoonstoring. En je hebt de mogelijkheid om aan te geven wanneer er geslachtgemeenschap is geweest. Ook kun je instellen en zien of de kans op een meisje of een jongen het grootst is.

Als je de geslachtsgemeenschap invoert zal – in het geval van zwangerschap – de Lady-Comp 4 dagen na de ovulatiedag een vroege indicatie ‘technisch mogelijk zwanger’ geven. Na de 15e dag komt de melding “waarschijnlijk zwanger“. En wanneer je de zwangerschap na de 18e dag zelf bevestigt, geeft Lady-Comp baby de vermoedelijke geboortedatum aan.

Let op, een vroege zwangerschapsindicatie kan handig zijn om te weten, maar het kan ook averechts werken, want de teleurstelling kan groot zijn als het enkele dagen later toch niet zo blijkt te zijn. Je kunt de zeer vroege indicatie van 4 dagen na de ovulatie overslaan door de gemeenschap niet in te voeren. In dat geval krijg je de eerste vermoedelijke zwangerschap indicatie op de 15e dag na de ovulatie, maar daar krijg je dan geen geboortedatum bij te zien. Ben je dan toch nieuwsgierig naar de vermoedelijke geboortedatum? Neem dan contact met ons op, want wij rekenen het graag voor je uit!

Wist je dat je per maandelijkse cyclus maar 18-24 uur vruchtbaar bent? En dat zaadcellen slechts vijf dagen in het vrouwelijk lichaam kunnen overleven, in aanloop tot de eisprong? Je kunt dus alleen zwanger worden door enkele dagen vóór of de dag ván je eisprong te vrijen.

Een paar biologische feiten op een rij:

  • Elke vrouw heeft één ovulatie per cyclus. (Opmerking: Het kan voorkomen dat een vrouw wél regelmatig menstrueert, maar dat er toch geen ovulaties plaatsvinden).
  • In zeer uitzonderlijke gevallen is er sprake van 2 ovulaties, maar die gebeuren altijd binnen 24 uur.
  • Na de ovulatie kan de eicel maximaal 18 uur bevrucht worden.
  • Na de geslachtsgemeenschap blijft het sperma maximaal 120 uur (5 dagen) actief en vruchtbaar.

Conclusie: De vrouw is per cyclus maximaal 6 dagen vruchtbaar: 5 dagen vóór de ovulatie en op de ovulatiedag zelf.

De cyclus is bij elke vrouw verschillend, maar gemiddeld duurt deze 28 dagen. Maar ook iets kortere of langere cycli worden nog als regelmatig beschouwd. Uiteraard zijn er ook vrouwen die een onregelmatige cyclus hebben, een cyclus waarin geen ovulaties plaatsvinden of een cyclus waarmee iets anders aan de hand is, bijvoorbeeld een hormoonstoring.

De eerste dag van de menstruatie is altijd dag één van je cyclus. De Lady-Comp vraagt daarom om invoer (in het begin) of bevestiging van je menstruatie. Na de menstruatie gaat je lichaam een eisprong voorbereiden. De dag van je eisprong heb je een afwijkende temperatuur – vaak een lagere – en de Lady-Comp registreert dit. Na de eisprong komt er een ander hormoon – progesteron – vrij, waardoor de temperatuur weer stijgt. Vervolgens blijft je temperatuur hoog tot aan de menstruatie. Wanneer je temperatuur weer daalt, word je direct ongesteld.

Je cyclus heeft dus een duidelijk en onmiskenbaar patroon en temperatuurverloop waar de werking van de Lady-Comp op is gebaseerd.

Wanneer je een tijdje jouw temperatuur gemeten hebt, voorspelt cycluscomputer Lady-Comp wanneer jouw ovulatiedag zal zijn en hoe lang jouw cycli duren.

Na een aantal maanden gebruik weet je dus precies welke temperatuur je hebt in iedere fase van je cyclus, op welke dag je eisprong is en je ziet circa 5 dagen van tevoren wanneer je je menstruatie kunt verwachten. Handig, omdat je je er dan (mentaal en praktisch) op kunt voorbereiden.

Onregelmatige cyclus

Een op de vijf vrouwen heeft een onregelmatige menstruatiecyclus. Maar of je nu regelmatige cycli of juist onregelmatige cycli hebt, dan zegt dat nog weinig over je vruchtbaarheid. Veel vrouwen met een onregelmatige cyclus ovuleren toch normaal terwijl bepaalde vrouwen met een regelmatige cyclus geen ovulatie hebben of lijden aan een tekort aan progesteron (het hormoon dat vrijkomt na de eisprong en de temperatuur doet stijgen). Hoe onregelmatiger een cyclus is, hoe moeilijker het is om exact te bepalen wanneer een vrouw vruchtbaar is.

Soms kan stress of extreem onder- of overgewicht van invloed zijn op de cyclus. Of veranderde eetgewoontes of extreme diëten.

Maar… jouw leven gaat over meer dan (niet) zwanger willen worden. Jouw cyclus is van invloed op jouw algehele welzijn. De Lady-Comp geeft je gedetailleerde informatie over jouw cyclus en het is heel bijzonder om te weten hoe je lichaam werkt.

Hoe je cyclus verloopt, is een belangrijke indicatie voor hoe het gesteld is met je fysieke en mentale gezondheid. Voor mannen is inzicht in de cyclus van hun partner leerzaam en zorgt het vaak voor meer begrip.

Hormonale effecten op de cyclus

Het is goed om inzicht te hebben in welke effecten hormonale anticonceptie kunnen hebben op jouw cyclus, bijvoorbeeld als je de pil of een hormoonspiraal gebruikt.

De Lady-Comp geeft je inzicht in je eigen hormoonhuishouding. Vrouwen die Lady-Comp gebruiken, verklaren opgelucht dat ze eindelijk hun cyclus weer begrijpen en zich veel meer in contact voelen met hun eigen lichaam. Ze weten bijvoorbeeld precies wanneer ze hun volgende menstruatie kunnen verwachten. Sommigen kunnen daardoor hun stemmingswisseling begrijpen en nemen een verdrietige dag met een korreltje zout…

Daarnaast vind jij het wellicht ook gewoon interessant om te weten welke temperatuur je hebt in iedere fase van je cyclus, op welke dag je je eisprong hebt en wanneer je ongesteld gaat worden.

Kinderwens

Als je een kinderwens hebt, is het nodig om te weten wanneer je vruchtbaar bent en wanneer niet. De Lady-Comp en met name de Lady-Comp baby geven het inzicht in je cyclus en hormoonhuishouding waardoor je veel trefzekerder wordt.

De Lady-Comp baby geeft je gedetailleerde informatie over de historie van je hele cyclusverloop. Je kunt met een dataprint vanuit je computer je hele cyclus (letterlijk) in kaart brengen. Je ziet niet alleen de lengte en het verloop van de cyclus, maar ook jouw hormoonhuishouding en wanneer ovulaties plaatsvinden.

De Lady-Comp baby registreert ook wanneer er géén ovulatie plaatsvindt of wanneer er sprake is van een veranderde hormoonwaarde. Je ontdekt sneller wanneer iets niet in orde is en de dataprint geeft waardevolle informatie voor een gynaecoloog bij eventuele problemen.

Jouw cyclus in kaart

De dataprint van jouw cyclus kun je zelf gratis maken via Lady-Comp Nederland. Ga daarvoor naar onze dataprint pagina, maak een dataprint account aan en volg de instructies.

Heb je vragen over het maken van jouw dataprint? Neem dan gerust contact op, we helpen je graag verder.

Problemen bij zwanger worden

Zwanger worden gaat niet altijd even gemakkelijk. Het is zeker geen vanzelfsprekendheid. Er kunnen bijvoorbeeld geen ovulaties plaatsvinden of er zijn andere problemen waardoor iemand niet zwanger kan worden.

Een veelvoorkomende oorzaak van verminderde vruchtbaarheid bij vrouwen is PCOS (Polycysteus Ovarium Syndroom). Bij dit syndroom zijn de waarden van verschillende hormonen in je lichaam verhoogd of juist verlaagd. Er wordt gezegd dat ongeveer 8% van de vrouwen een vorm van PCOS hebben, vaak zonder het zelf te weten.

Endometriose is een ziekte die ontstaat door weefsel buiten de baarmoederholte dat lijkt op baarmoederslijmvlies. Dit zorgt voor een chronische ontsteking. Verminderde vruchtbaarheid kan ook het gevolg kan zijn van vergroeiingen en verklevingen van eileiders en eierstokken. Vaak kan dit operatief opgelost worden.

Bij hormoonstoring Corpus Luteum Insufficiëntie (CLI) kan de bevruchte eicel niet groeien en zal deze worden afgestoten. (De Lady-Comp zal dit signaleren).

Ook extreem diëten of extra licht of zwaar zijn heeft invloed op zwanger worden. En vergeet niet dat onvruchtbaarheid ook aan de kwaliteit van het sperma kan liggen.

Hormonen zijn stoffen die je lichaam zelf aanmaakt en allerlei functies en processen van je lichaam regelen en beïnvloeden. Hormonen worden via het bloed vervoerd en uiteindelijk in de lever afgebroken.

Bij een normale hormoonbalans is er weinig aan de hand, maar elke vrouw kent de soms genadeloze invloed van weerspannige hormonen. Een niet goed functionerende hormoonhuishouding kan klachten en ziekten op allerlei vlakken veroorzaken.

Van minstens negen verschillende hormonen is vastgesteld dat ze het gewicht beïnvloeden. Verkeerde eetgewoonten, stress en slaapgebrek kunnen deze hormonen in de war sturen en zorgen voor een verstoord hongergevoel en een te snelle omzetting van voeding in lichaamsvet.

Zo blijkt een caloriearm dieet hormonale veranderingen te veroorzaken die de vetverbranding juist belemmert! En ook extreem fanatiek sporten heeft een hormonaal effect.

Met de meetgegevens (temperatuur) van de Lady-Comp kom je veel te weten over je hormoonhuishouding. Zo kun je zien of er wel of geen eisprong plaatsvindt, of er een balansstoring is in het oestrogeen en progesteron of dat er een andere disbalans is. Veel klachten zijn terug te voeren op een storing in de hormoonbalans.

Wist je bijvoorbeeld dat ongeveer 8% van alle vrouwen PCOS (Polycysteus Ovarium Syndroom) hebben, vaak zonder dat ze het te weten? Bij dit syndroom zijn de waarden van verschillende hormonen in het lichaam verhoogd of juist verlaagd en het is een veel voorkomende oorzaak van verminderde vruchtbaarheid bij vrouwen.

 

Aanbevolen literatuur:

De Hormoonfactor van Ralph Moorman

Dit boek vertelt je niet alleen hoe je kunt afvallen en een betere weerstand kunt opbouwen, Moorman geeft ook voedings- en fitnessadviezen waarmee je je hormoonbalans op natuurlijke wijze herstelt. In de bijlage kun je een test doen die een eventuele disbalans bij jou aan het licht brengt.

De Hormoonfactor bevat niet het zoveelste crashdieet, maar verantwoorde adviezen gebaseerd op degelijke wetenschap. Bekende en minder bekende mensen die zijn baanbrekende ‘hormoonbalansprogramma’ volgen, vertellen in het boek over de soms spectaculaire resultaten.

 

Hormoonbalans voor vrouwen van Ralph Moorman en Barbara Havenith

Dit uiterst praktische boek vertelt je alles wat je wilt weten over hormonen en hun uitwerking op jouw lichaam. Wat zijn hormonen precies, wat doen ze en waarom? En wat als er hormonaal iets niet klopt? 38 hormoon gerelateerde klachten en ziekten komen aan bod, zoals Acne, PCOS, PMS, menstruatiepijn, vaginale schimmelinfecties, cellulitis en nog veel meer.

In Hormoonbalans voor vrouwen ontdek je hoe je hormonale disbalans kunt voorkomen of oplossen. Je kunt er vaak veel meer aan doen dan je (of misschien zelfs jouw arts) denkt.

Alles draait om je hormonen

Rineke Dijkinga leert je met dit boek hoe je met voeding en leefstijl de belangrijke hormonen in je lichaam, (geslachts-, alvleesklier-, schildklier-, bijnier- en slaaphormonen) positief kunt beïnvloeden. Een echte aanrader!

Wanneer je via onze website een Lady-Comp bestelt, dan kun je deze boeken met korting meebestellen.

 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte over natuurlijke controle over je vruchtbaarheid en natuurlijk zwanger worden.

Sluit Menu
×
×

Winkelmand