Hormonen

Hormonen zijn stoffen die je lichaam zelf aanmaakt en allerlei functies en processen van je lichaam regelen en beïnvloeden. Hormonen worden via het bloed vervoerd en uiteindelijk in de lever afgebroken.

Bij een normale hormoonbalans is er weinig aan de hand, maar elke vrouw kent de soms genadeloze invloed van weerspannige hormonen. Een niet goed functionerende hormoonhuishouding kan klachten en ziekten op allerlei vlakken veroorzaken.

Van minstens negen verschillende hormonen is vastgesteld dat ze het gewicht beïnvloeden. Verkeerde eetgewoonten, stress en slaapgebrek kunnen deze hormonen in de war sturen en zorgen voor een verstoord hongergevoel en een te snelle omzetting van voeding in lichaamsvet.

Zo blijkt een caloriearm dieet hormonale veranderingen te veroorzaken die de vetverbranding juist belemmert! En ook extreem fanatiek sporten heeft een hormonaal effect.

Met de meetgegevens (temperatuur) van de Lady-Comp kom je veel te weten over je hormoonhuishouding. Zo kun je zien of er wel of geen eisprong plaatsvindt, of er een balansstoring is in het oestrogeen en progesteron of dat er een andere disbalans is. Veel klachten zijn terug te voeren op een storing in de hormoonbalans.

Wist je bijvoorbeeld dat ongeveer 8% van alle vrouwen PCOS (Polycysteus Ovarium Syndroom) hebben, vaak zonder dat ze het te weten? Bij dit syndroom zijn de waarden van verschillende hormonen in het lichaam verhoogd of juist verlaagd en het is een veel voorkomende oorzaak van verminderde vruchtbaarheid bij vrouwen.

Aanbevolen literatuur

Wanneer je via onze website een Lady-Comp bestelt, dan kun je deze boeken met korting meebestellen.

Anticonceptie zonder hormonen

van Dorothee Struck

Dr. Dorothee Struck legt in begrijpelijke taal uit hoe het vrouwelijke lichaam is opgebouwd en wat er zich bij de cyclus afspeelt. Ze legt uit hoe alle hormoonvrije anticonceptiemethoden werken, hoe betrouwbaar ze zijn en wat de verschillen zijn waardoor je goed kunt kijken welke methode het beste bij je past.

De Lady-Comp is, zoals wij op onze website communiceren een cycluscomputer. Het begrip “hormoonvrije of natuurlijke anticonceptie” houdt in, dat je geen kunstmatige hormonen tot je neemt. In die zin valt de Lady-Comp er natuurlijk ook onder. Alleen moeten wij anders communiceren. Verwarrend? Vinden wij ook.

Het belangrijkste is, dat je weet dat je met de Lady-Comp je natuurlijke cyclus en daarmee ook je eigen hormoonbalans houdt. Hij brengt je cyclus betrouwbaar in kaart en bij rode (vruchtbare dagen) moet je dus geen (onbeschermd) gemeenschap hebben wanneer je niet zwanger wilt worden.

Hormoonbalans voor vrouwen

van Ralph Moorman en Barbara Havenith

Dit uiterst praktische boek vertelt je alles wat je wilt weten over hormonen en hun uitwerking op jouw lichaam. Wat zijn hormonen precies, wat doen ze en waarom? En wat als er hormonaal iets niet klopt? 38 hormoon gerelateerde klachten en ziekten komen aan bod, zoals Acne, PCOS, PMS, menstruatiepijn, vaginale schimmelinfecties, cellulitis en nog veel meer.

In Hormoonbalans voor vrouwen ontdek je hoe je hormonale disbalans kunt voorkomen of oplossen. Je kunt er vaak veel meer aan doen dan je (of misschien zelfs jouw arts) denkt.

De hormoonfactor

van Ralph Moorman

Dit boek vertelt je niet alleen hoe je kunt afvallen en een betere weerstand kunt opbouwen, Moorman geeft ook voedings- en fitnessadviezen waarmee je je hormoonbalans op natuurlijke wijze herstelt. In de bijlage kun je een test doen die een eventuele disbalans bij jou aan het licht brengt.

De Hormoonfactor bevat niet het zoveelste crashdieet, maar verantwoorde adviezen gebaseerd op degelijke wetenschap. Bekende en minder bekende mensen die zijn baanbrekende ‘hormoonbalansprogramma’ volgen, vertellen in het boek over de soms spectaculaire resultaten.

Alles draait om je hormonen

van Rineke Dijkinga

Rineke Dijkinga leert je met dit boek hoe je met voeding en leefstijl de belangrijke hormonen in je lichaam, (geslachts-, alvleesklier-, schildklier-, bijnier- en slaaphormonen) positief kunt beïnvloeden. Een echte aanrader!

Sluit Menu
×
×

Winkelmand