Hoe werken de lady-comp en de pearly

De Lady-Comp berekent aan de hand van je basale lichaamstemperatuur bij het wakker worden je vruchtbaarheid en geeft je groen licht, wanneer je onvruchtbaar bent, of rood licht, wanneer je vruchtbaar bent. Ook geeft hij soms een geel licht, dit betekent ‘leerfase’ en moet je zien als vruchtbaar. Zo weet je elke dag of je die dag (voor de komende 24 uur) onbeschermd seks kunt hebben zonder kans op zwangerschap. Hij kan dus aan de hand van de temperatuur (die de hormhoonhuishouding weerspiegelen) jouw cyclus berekenen. Het is net een soort cyclus kalender.

De berekeningen van de Lady-Comp zijn gebaseerd op het verband tussen temperatuur en vruchtbaarheid. De Lady-Comp gebruikt daarvoor gegevens van meer dan 5 miljoen cycli van tienduizenden van vrouwen. Het is een feit dat een vrouw maar op 6 dagen/cyclus zwanger kan worden; op de 5 dagen vóór de eisprong en op de ovulatiedag zelf.

In de eerste maanden van het gebruik leert de Lady-Comp jouw cyclus kennen op basis van je dagelijkse temperatuur en de dag waarop je menstruatie is begonnen (= dag 1 van je cyclus). De Lady-Comp geeft je rood licht wanneer je vruchtbaar bent en groen tijdens de onvruchtbare dagen. Zo weet je waar je aan toe bent. Wanneer iemand een onregelmatige cyclus heeft, blijft de Lady-Comp betrouwbaar, maar geeft dan wat meer rood aan. Ook tijdens de leerfase aan het begin krijg je extra rode en gele dagen

Begin

Om te kunnen beginnen met de Lady-Comp moet je eerst gestopt zijn met de pil (ontpillen) of andere hormonale anticonceptie. Na het stoppen zul je eerst een onttrekkingsbloeding krijgen die niet als menstruatie mag worden ingevoerd. Direct daarna kun je beginnen met meten. De eerste maand zal de Lady-Comp vooral geel (leerfase) aangeven omdat hij je cyclus nog moet leren kennen. Het kan 2-6 cycli duren voor hij het maximaal aantal groene dagen aangeeft. De lengte is afhankelijk van of je voordat je begon met de Lady-Comp hormonale anticonceptie hebt gebruikt of niet.

Meten

Je meet elke ochtend je temperatuur met de sensor die aan de Lady-Comp aangesloten is. Dat duurt ongeveer 30-50 seconden. Er zit een wekkerfunctie op, dus je kunt het bijna niet vergeten. En mocht je per ongeluk een dag overslaan, dan is dit niet erg (bij de pil heb je dan wel een probleem). Alleen als je te vaak vergeet te meten zal de Lady-Comp je vaker geel licht geven omdat er meetwaarden ontbreken. Dus, als het je dus lukt om iedere dag wakker te worden… dan is het gebruik van de Lady-Comp een fluitje van een cent. Het is belangrijk dat je de meting doet vóórdat je opstaat en dat je minimaal vijf uur geslapen of gerust hebt.  Je hebt een meetbereik van drie uur: drie uur voor de ingestelde wektijd tot drie uur erna. Deze tijd kan worden aangepast door de wekker te verzetten.

Koorts of medicijnen

De Lady-Comp mag (tijdelijk) niet gebruikt worden bij koorts, tijdens het innemen van antibiotica of sterke antidepressiva, tijdens de behandeling met medicijnen bij PCOS of tijdens het gebruik van medicijnen die invloed op je lichaamstemperatuur hebben. Gebruik je een medicijn waarvan je niet zeker bent of  je het kunt gebruiken in combinatie met de Lady-Comp, neem dan contact met ons op.

Onregelmatige werktijden en nachtdienst

De cycluscomputer is met aangepaste wekker-instellingen ook te gebruiken voor mensen die onregelmatig werken. Werk je nachtdiensten, kun je de wekker bijvoorbeeld op een tijdstip ’s middags zetten zodat je na minimaal 5 uur slapen gewoon je basale (ontwaak) temperatuur kunt meten. De Lady-Comp houdt rekening met jouw situatie, dus ook met de onregelmatigheid van je slaap- en waakpatroon.

Direct ná jouw meting geeft de Lady-Comp groen licht (onvruchtbaar), rood licht (vruchtbaar) of geel (aan het begin in de leerfase en misschien af en toe tussendoor voor de zekerheid als er een afwijking is geconstateerd). Geel moet je altijd als rood (=vruchtbaar) beschouwen.

Een rol voor de man

Vaak is het vanzelfsprekend dat de vrouw verantwoordelijk is voor anticonceptie, waarbij de man weinig betrokken is. Gelukkig zien we de laatste tijd ook andere ontwikkelingen. De Lady-Comp geeft de relatie en het liefdesspel een andere dimensie. Het feit dat de Lady-Comp direct een resultaat geeft, maakt het voor mannen veel interessanter, voelen ze meer verantwoordelijkheid en zijn ze meer betrokken.

"A happy wife... is a happy life!"

Een bijkomend voordeel voor mannen is dat hun partner vaak – in vergelijking met de pil – minder stemmingswisselingen en minder hoofdpijn hebben door gebruik van de Lady-Comp. Mannen leven dus met een vrouw die beter in ‘hun vel’ steekt, met bovendien een hoger libido!

Lady-Comp baby gebruiken voor gezinsplanning

De Lady-Comp baby doet een voorspelling van jouw vruchtbare dagen. Hoe regelmatiger jouw cyclus, hoe nauwkeuriger de voorspelling zal zijn.

De Lady-Comp baby gebruik je in principe precies hetzelfde als de Lady-Comp advanced of  de pearly (je meet dagelijks jouw temperatuur), maar het grote verschil is, dat je direct meer inzicht in en informatie over je cyclus krijgt. Je kunt bijvoorbeeld elke maand zien of er een ovulatie heeft plaatsgevonden, of niet. Je ziet ook of er sprake is van een hormoonstoring. En je hebt de mogelijkheid om aan te geven wanneer er geslachtgemeenschap is geweest. Ook kun je instellen en zien of de kans op een meisje of een jongen het grootst is.

Als je de geslachtsgemeenschap invoert zal – in het geval van zwangerschap – de Lady-Comp 4 dagen na de ovulatiedag een vroege indicatie ‘technisch mogelijk zwanger’ geven. Na de 15e dag komt de melding “waarschijnlijk zwanger“. En wanneer je de zwangerschap na de 18e dag zelf bevestigt, geeft Lady-Comp baby de vermoedelijke geboortedatum aan.

Let op: een vroege zwangerschapsindicatie kan handig zijn om te weten, maar het kan ook averechts werken, want de teleurstelling kan groot zijn als het enkele dagen later toch niet zo blijkt te zijn. Je kunt de zeer vroege indicatie van 4 dagen na de ovulatie overslaan door de gemeenschap niet in te voeren. Wil je toch de geslachtsgemeenschap bij willen houden en je wilt deze melding niet, dan zou je ook gebruik kunnen maken van de mogelijkheid van tekstinvoer. In dat geval krijg je de eerste vermoedelijke zwangerschap indicatie op de 15e dag na de ovulatie, maar daar krijg je dan geen geboortedatum bij te zien. Ben je dan toch nieuwsgierig naar de vermoedelijke geboortedatum? Neem dan contact met ons op, want wij rekenen het graag voor je uit!

Sluit Menu
×
×

Winkelmand