Gebruikersvragen

Als wij “Lady-Comp” schrijven, bedoelen wij al onze cycluscompters. Mocht er iets specifiek alleen voor één van onze modellen gelden dan vermelden wij dat.

Je kunt de lokale tijd in het apparaatje gewoon aanpassen. (Let bij het veranderen van de tijd op de datum!) Als er meer dan 8 uur tijdsverschil is, moet er een meting uitvallen. Vervolgens kun je de tijd aanpassen en de volgende ochtend gewoon weer verder meten.

Onze cycluscomputers slaan alle temperaturen op. Als hij een meting niet vertrouwt neemt hij die niet mee, en als er geen meting is, geeft hij desnoods een dag langer rood. De betrouwbaarheid komt hierbij nooit in het geding.

Na het stoppen met de pil moet je lichaam de cyclus eerst weer oppakken en alle hormonen moeten uit het lichaam verdwijnen. Als je dan begint met meten zonder dat de Lady-Comp menstruatiegegevens van je heeft gekregen, weet hij natuurlijk nog niets van je en geeft hij geel. Ook zal hij naar de M (menstruatie) vragen “Heb je al de menstruatie gekregen vandaag?” en moet je steeds niets doen of met de pijl naar beneden scrollen en ingeven dat je de menstruatie nog niet hebt gekregen. Deze hele tijd krijg je geel.

Wanneer de Lady-Comp echter van te voren menstruatiegegevens ingevoerd krijgt, krijg je aan het begin al snel rood (want hij weet waar je in de cyclus bent). Na de ovulatie kan hij je dan groen geven als je de Lady-Comp dan al op z’n minst 10 dagen gebruikt. Dan heeft hij namelijk voldoende gegevens om een ovulatie te kunnen herkennen.

Als je op een groene dag gemeenschap hebt kun je 99,3% zeker niet zwanger worden. Elke vruchtbaarheidsindicatie geldt voor 24 uur. Dus als je na een groen lampje, in de nacht onbeschermd sex hebt gehad en bij de meting de volgende dag een rood lampje krijgt, was het veilig.

Ja, soms kan het lastig zijn het eerste moment van je menstruatie te herkennen (en daarmee de eerste dag van je nieuwe cyclus). Meestal kun je er vanuit gaan dat bij licht druppelen, je menstruatie nog niet op gang is gekomen. Dat is pas als je meer dan een dun inlegkruisje nodig hebt. Vaak heb je elke maand dezelfde manier met licht begin of bruine afscheiding. Regel is: Doe het altijd op dezelfde manier. En ook belangrijk om te weten: Als je dagelijks meet, kun je maar tot 3 dagen terug je M-gegevens veranderen. Houd daar rekening mee.Het geeft je namelijk de kans om de M te veranderen, als bij nader inzien, de menstruatie toch (of nog niet) was begonnen.

Aan het begin moet je jezelf en  de Lady-Comp tijd geven om je cyclus te leren kennen. Wanneer je net pas gestopt bent met hormonale middelen, dan moeten deze kunstmatige hormonen nog uit je lichaam en dat kost tijd. Dat leren kennen kan 2-3 maanden (wanneer je van te voren menstruatie gegevens kon invoeren), of 3-6 maanden (na stoppen met hormonale middelen) duren.  

Verder neemt de Lady-Comp altijd het zekere voor het onzekere, kan het in uitzonderingsgevallen dus voorkomen dat iemand na deze beginperiode veel rode dagen blijft houden, bijvoorbeeld:

 • Als iemand de menstruatiegegevens verkeerd invult
 • Als iemand meet na te weinig slaap of rust
 • Als iemand onvruchtbaar is (bijvoorbeeld door het uitblijven van een ovulatie).
 • Als de meetwaarden te weinig verschil tonen, dat er geen berekening gemaakt kan worden.
 • Bij onregelmatig meten
 • Bij een eventuele hormoonstoring
 • Als iemand medicijnen of supplementen (koper kan bv. invloed hebben) slikt die invloed hebben om de temperatuur (zoals de pil, antibiotica, sterk antidepressiva of een Cortison). De Lady-Comp kan dan soms de ovulatie niet ontdekken of hij weet het niet zeker. Je kunt de kunt de Lady-Comp niet te gebruiken in combinatie met deze middelen of andere medicijnen die de temperatuur verstoren.

Weet je het niet zeker of  je een medicijn gebruikt dat invloed op de temperatuur heeft? Of vraag je je af hoe het komt dat je zo veel rode dagen hebt? Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder.

Ja. Het geven van borstvoeding heeft geen invloed op de temperatuur. Na de bevalling kun je dus zo snel als je zelf wilt met meten beginnen. Wij adviseren wel om er minstens 6 weken mee te wachten. Je kunt ook wachten met het hervatten van meten tot je menstruatie weer op gang is gekomen.

Het voordeel van eerder beginnen met meten is dat de eerste ovulatie al gemeten wordt. Hierdoor kan de Lady-Comp jouw cyclus weer sneller herkennen.

Het voordeel van wachten met meten is dat je nog even niet op de minimale 5 uur slaap/rust hoeft te letten in de enerverende weken na de bevalling.

Er kunnen geen gegevens verloren gaan. Onze cycluscomputers zijn zo beveiligd dat zelfs met verwijderde batterijen (of een lege accu bij de Lady-Comp classic) jouw gegevens bewaard blijven. Ook lopen de tijd, datum en het jaar gewoon door. Alleen als je de Lady-Comp kwijtraakt, ben je de gegevens natuurlijk wel kwijt. Maar als je een dataprint hebt gemaakt en bewaard, dan heb je de informatie over jouw cyclus nog wel en kunnen wij die weer inlezen op een nieuw apparaatje.

Na het slikken van de morning-after pil verandert de cyclus enigszins en zo ook de temperaturen. Het heeft geen zin om de rest van deze maand te meten. Voer bij je volgende menstruatie de M in en begin dan weer te meten. Houd er wel rekening mee dat je eventueel een maand wat meer rood zou kunnen krijgen.

Dit raden wij niet aan omdat dan je natuurlijke cyclus veranderd. Het mag wel, maar als je dat doet dan verandert natuurlijk je cyclus. Je kunt in die tijd niet meten. Pas als je de volgende eigen menstruatie weer krijgt voer je die in en begin je weer te meten. Houd er wel rekening mee dat je eventueel een of meer maanden wat meer rood zult krijgen.

Op pagina 12 van de gebruiksaanwijzing staat hoe je de menstruatie moet invoeren. Echter, als je de Lady-Comp net uit de verpakking haalt, kun je meerdere M-gegevens invoeren, althans als je die hebt gehad. Het invoeren zelf staat er goed in, maar niet wat je moet doen als je meerdere M-gegevens wilt invoeren. Zo doe je het:

 • Begin zoals op pagina 12 beschreven is, en doe ook wat ernaast staat, namelijk begin met de meest ver weg terug liggende menstruatie.
 • Als je op de meest ver weg terug liggende datum bent waar je de menstruatie wilt invoeren, voer je die menstruatie in en bevestig je die 1 (één) keer met de ronde middelste knop. Druk Daarna NIET op de return knop, maar op de rechter pijl. (Met de return knop ga namelijk je terug naar de icoontjes. Met de pijl ga je verder in datum).
 • Als je dus verder drukt tot de volgende menstruatie geef je die weer in en ga je na het bevestigen weer met de pijl verder. En zo ga je door tot alles is ingevoerd.
 • Sluit daarna af met de return knop.
 • Als je nu wilt controleren of de gegevens er goed instaan, druk dan op het thermometer-icoontje, daar kun je de vruchtbaarheid bekijken.

Het M-icoontje is alleen om de menstruatiegegevens te veranderen, en dat kan (nadat iets is ingevoerd of gemeten is) alleen tot 3 dagen terug.
 

Stellen die moeite hebben met conceptie (15-20%) merken dit vaak pas wanneer er een kinderwens is en ze het proberen. Bij het gebruik van de Lady-Comp kunnen oorzaken die bij de vrouw liggen, vroeg ontdekt worden. Daarbij helpt vooral het maken van een dataprint van de cyclus die vaak het probleem aan het licht brengt. Wij helpen je graag verder. Stuur ons daarvoor per e-mail een pdf van jouw dataprint, samen met je vraag. 

Vaak vragen gynaecologen aan vrouwen om een tijd lang de temperatuur te meten en daarna met een overzicht hiervan terug te komen. Wanneer je al een Lady-Comp gebruikster bent, kun je de dataprint van de afgelopen periode al naar de eerste afspraak met de gynaecoloog meenemen. Dat scheelt al veel werk en tijd ten behoeve van het traject.

Na een miskraam, wat een ingrijpende en emotionele gebeurtenis is, herstelt het lichaam zich meestal voorspoedig en kan je ook snel weer zwanger worden. De emotionele verwerking neemt vaak meer tijd in beslag. Je kunt de eerstvolgende menstruatie weer invoeren en daarna ook gelijk weer gaan meten.

Bij de nieuwe LC: 

Ten eerste zijn er twee adviezen: 
– afstand tot mobieltje van 1,5m 
– oplaadbare batterijen gebruiken. 

Vrijwel altijd ligt het aan een van die twee dingen. Houd dus afstand tot je mobieltje, reset de LC door de batterijen eruit te halen en daarna er weer in te doen, en meet de volgende dag. Of zorg dat je goede, oplaadbare batterijen er in hebt zitten.

Wij leveren goede oplaadbare batterijen mee en communiceren duidelijk dat je die moet gebruiken. Je hebt hier dus ook een oplader voor nodig. Als je geen oplader hebt, kun je die alsnog op de website van Lady-Comp bestellen, en als je onder opmerkingen schrijft dat je een zetje batterijen erbij wilt, dan doe wij die gratis erbij.

Mocht je beide dingen goed hebben gedaan en het probleem blijvt alsnog, neem dan contact met ons op.

Bij de nieuwe pearly is er ook advies om afstand tot het mobieltje te houden van 0,3m. 

Bij de LC classic kan het ook aan het mobieltje liggen (afstand 1,5m), of als hij weleens uitvalt kan het zijn dat de accu leeg is. Laad hem op, of als hij defect is, bestel een nieuwe via onze shop. 

Tenslotte de pearly classic: Hier geldt ook een afstand tot het mobieltje van 1,5m. 

Ja, dat kan. Je kunt je eigen gegevens wissen en de nieuwe eigenares kan bij ons een nieuwe temperatuursensor bestellen. De Lady-Comp heeft in de praktijk een zeer lange levensduur (soms tot wel 20 jaar of langer), dus het zou jammer zijn als hij ongebruikt in een kast verdwijnt.

Sensor:

Doe eerst een testmeting (zie gebruiksaanwijzing p.33). Lukt dat ook niet(en het temperatuurssymbooltje knippert), dan is je sensor naar alle waarschijnlijkheid stuk. Je kunt dan een nieuwe bestellen op onze website, of, als er nog sprake is van garantie, contact met ons opnemen. De sensor is een geavanceerd maar ook gevoelig onderdeel van de Lady-Comp en is niet bestand tegen ruw gebruik. 

Bij meten zonder wekker:

Wanneer je twee dagen of meer niet gemeten te hebben is het meetbereik gewist (bij pearly 1 dag). Deze moet dan weer geactiveerd worden door de wekker (eenmalig wanneer je gewoon bent om zonder wekker te meten) te zetten voor de volgende ochtend. Daarna kun je eventueel weer zonder wekker meten.

Mocht dat ook niet helpen, neem dan contact met ons op.

De Lady-Comp en Pearly hebben een meetbereik van 3 uur. Dat betekent dat hij uitgaat van het tijdstip van de laatste meting en binnen drie uur voor die tijd tot drie uur na die tijd kun je meten. Mocht je toch de volgende dag buiten dit meetbereik willen meten, raden we aan om de wekker te zetten.

Nee, dat is (meestal) geen probleem. Zo lang je maar de 5 uur slaap hebt gehad, en niet te veel gedronken hebt, kun je gewoon meten. Na echt dronken te zijn geweest, kun je beter wel de meting overslaan.

Je kunt altijd bij ons terecht met vragen over jouw cyclus of de werking van de Lady-Comp. We staan je graag persoonlijk te woord. Klik hier voor onze actuele contactinformatie

Kijk ook

Sluit Menu
×
×

Winkelmand