Veelgestelde Vragen

De Lady-Comp cycluscomputer heeft een Pearl-Index van 0,7 (ook wel een betrouwbaarheid van 99,3% genoemd). Klik hier voor meer informatie over de klinische onderzoeken die de betrouwbaarheid van de Lady-Comp aantonen.

De keuze hangt o.a. af van je budget, of je het leuk vindt met een app op je smartphone te werken en of je nu een kinderwens hebt.

 • Heb je een nog onvervulde kinderwens en wil je meer over je cyclus weten, o.a.over wanneer je vruchtbaar bent of waarom het niet lukt? Dan is de Lady-Comp baby de juiste keuze voor jou.
 • De pearly is kleiner dan de Lady-Comp maar verder qua functies afdoende om te gebruiken voor anticonceptie. 
 • En wil je meer inzicht in je cyclus en hormoonhuishouding krijgen? En meer functies op je apparaatje (bv. soort geluid, geluidssterkte instellen en tekstinvoer om bijzonderheden noteren), kies dan de LC advanced.

Een lijst met alle verschillen vind je hier.

De technische levensduur is officieel 7 jaar. Echter, in de praktijk gaat de Lady-Comp veel langer mee, tot soms wel 20 jaar of langer bij goed gebruik. Ons advies is daarbij: leg je Lady-Comp niet naast een (mobiele) telefoon. Wij hebben bij het nieuwe model weliswaar nog nooit problemen geconstateerd, maar houd voor alle zekerheid een afstand aan van 1,5 meter.

Op dit moment wordt de Lady-Comp niet vergoed door zorgverzekeraars.

Vanwege de lange levensduur beperken de kosten van de Lady-Comp zich per maand tot circa €5,77. Bij de berekening gaan we uit van een investering van € 485,- en een technische levensduur van 7 jaar. Echter, in de praktijk gaat een Lady-Comp veel langer mee, 10-20 jaar zelfs. Als je gaat vergelijken met jarenlang gebruik van hormonale anticonceptie, zijn de kosten dus niet hoger.

We adviseren altijd om zo regelmatig mogelijk te meten omdat er ook vrouwen zijn met weinig temperatuurverschil. Maar meestal is het geen probleem om een keer veel vroeger of juist later te meten (wat de reden ook mag zijn zoals baby voeden, laat naar bed en uitslapen of onregelmatig werk). Als je nachtdienst hebt en overdag moet slapen, kun je de wekker op de gewenste tijd zetten en dan s’ middags meten.  In tegenstelling tot traditionele natuurlijke anticonceptiemethodes waarbij het levensritme zeer regelmatig moet zijn om goede resultaten te krijgen, blijft de Lady-Comp betrouwbaar, ook als je een dag niet kunt meten omdat je bv koorts hebt. Het enige wat dan kan gebeuren is, dat je een dag of tijdelijk meer rood krijgt.

Belangrijk is altijd:

 • Dat je je temperatuur meet voordat je opstaat en nadat je minimaal 5 uur geslapen/in bed gelegen hebt.
 • Je kunt altijd vanaf 3 uur vóór tot 3 uur na de wektijd meten. 

Hou er rekening mee dat een meting 24 uur geldig is.

Je kunt de lokale tijd in het apparaatje gewoon aanpassen. (Let bij het veranderen van de tijd op de datum!) Als er meer dan 8 uur tijdsverschil is, moet er een meting uitvallen. Vervolgens kun je de tijd aanpassen en de volgende ochtend gewoon weer verder meten.

Onze cycluscomputers slaan alle temperaturen op. Als hij een meting niet vertrouwt neemt hij die niet mee, en als er geen meting is, geeft hij desnoods een dag langer rood. De betrouwbaarheid komt hierbij nooit in het geding.

Nee, als je op een groene dag gemeenschap hebt kun je 99,3% zeker niet zwanger worden. En het is zelfs zo dat sperma 5 dagen (120 uur) kan overleven en daar houdt de Lady-Comp rekening mee. Daarom telt de Lady-Comp de ovulatiedag op bij die 5 dagen dat het mannelijk zaad kan overleven. De Lady-Comp geeft je dus minimaal 6 dagen een rood lampje. Sterker nog, om er zeker van te zijn dat de ovulatie geweest is, wacht de Lady-Comp 2 dagen met groen geven.

Elke vruchtbaarheidsindicatie geldt voor 24 uur. Dus als je na een groen lampje in de nacht onbeschermd sex hebt en de volgende dag meet en een rood lampje krijgt, was het nog veilig.

Bij een regelmatige cyclus heb je gemiddeld 10-12 rode dagen. Hoewel je slechts 6 dagen zwanger kunt worden, krijg je toch meer rode dagen. De temperatuur verandert nog niet op de 5 dagen vóór de ovulatie en na de ovulatie krijg je nog 2 dagen rood, om zeker te zijn van de ovulatie. Bovendien hebben de meeste vrouwen hun ovulatie niet altijd op dezelfde cyclusdag. En in de periode dat de Lady-Comp jouw cyclus nog leert kennen, krijg je extra rode dagen voor de zekerheid.

Omdat de Lady-Comp altijd het zekere voor het onzekere neemt, kan het in uitzonderingsgevallen voorkomen dat iemand meer rode dagen krijgt, bijvoorbeeld:

 • Als iemand de menstruatiegegevens verkeerd invult
 • Als iemand meet na te weinig slaap of rust
 • Als iemand onvruchtbaar is (bijvoorbeeld door het uitblijven van een ovulatie).
 • Als de meetwaarden te weinig verschil tonen, dat er geen berekening gemaakt kan worden.
 • Bij onregelmatig meten
 • Bij een eventuele hormoonstoring
 • Als iemand medicijnen slikt die invloed hebben om de temperatuur, bijvoorbeeld door de pil, antibiotica, sterk antidepressiva of een Cortison. De Lady-Comp kan dan soms de ovulatie niet ontdekken of hij weet het niet zeker.

Het is beter om de Lady-Comp niet te gebruiken in combinatie met deze middelen of andere medicijnen die de temperatuur verstoren.

Weet je het niet zeker of gebruik je een ander medicijn dat invloed op de temperatuur heeft? Of twijfel je over het aantal rode dagen? Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder.

Ja, want onze cycluscomputers kunnen ook bijzonder lange, korte of onregelmatige cycli uitrekenen omdat er meer dan 1 miljoen cycli in opgeslagen zijn. Het rekenprogramma vergelijkt elke meting met wat mogelijk is maar ook met de metingen van dezelfde cyclusdag van alle reeds gemeten maanden van de gebruikster. Hij heeft dus ook bij elke meting een verwachting en houdt er rekening mee als die niet klopt. Een cyclus van 25-32 dagen wordt nog als normaal beschouwd. Heb je een onregelmatige cyclus, dan kan de Lady-Comp alles nog steeds goed uitrekenen maar geeft hij meestal wat meer rode dagen.

Heb je twijfels over hoe jij de Lady-Comp moet gebruiken bij een onregelmatige cyclus, neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.

Ja. Het geven van borstvoeding heeft geen invloed op de temperatuur. Na de bevalling kun je dus zo snel als je zelf wilt met meten beginnen. Wij adviseren wel om er minstens 6 weken mee te wachten. Je kunt ook wachten met het hervatten van meten tot je menstruatie weer op gang is gekomen.

Het voordeel van eerder beginnen met meten is dat de eerste ovulatie al gemeten wordt. Hierdoor kan de Lady-Comp jouw cyclus weer sneller herkennen.

Het voordeel van wachten met meten is dat je nog even niet op de minimale 5 uur slaap/rust hoeft te letten in die ‘enerverende’ weken na de bevalling.

Nee. De Lady-Comp is zo beveiligd dat zelfs met verwijderde batterijen (of een lege accu bij de Lady-Comp classic) jouw gegevens bewaard blijven. Ook lopen de tijd, datum en het jaar gewoon door. Alleen als je de Lady-Comp kwijtraakt, ben je de gegevens natuurlijk wel kwijt. Maar als je een dataprint hebt gemaakt en bewaard, dan heb je de informatie over jouw cyclus nog wel en kunnen wij die weer inlezen op een nieuw apparaatje.

Als je ziek bent (koortsig) of een ontsteking hebt en je neemt daarvoor antibiotica, dan raden we aan in die dagen niet met de Lady-Comp te meten.

In het algemeen kunnen we stellen dat als je tijdelijk medicijnen gebruikt die van invloed zijn op je temperatuur (de pil, antibiotica, sterke antidepressiva of een Cortison) je beter niet kunt meten.

Maar als je – bijvoorbeeld voor een schildklierprobleem of depressiviteit – regelmatig medicijnen gebruikt waar je op bent ingesteld, dan kun je gewoon meten met de Lady-Comp.

Tijdens veranderingen van doseringen raden we aan tijdelijk niet te meten. 

Wanneer je een extreem dieet volgt kun je beter ook (tijdelijk) niet met de Lady-Comp meten.

Heb je medische klachten of gebruik je medicijnen en twijfel je of je de Lady-Comp kunt gebruiken in jouw situatie? Neem gerust contact met ons op, we denken graag met je mee.

Na het slikken van de morning-after pil verandert de cyclus enigszins en zo ook de temperaturen. Het heeft geen zin om de rest van deze maand te meten. Voer de volgende menstruatie in en begin dan weer te meten. Houd er wel rekening mee dat je eventueel een maand wat meer rood zou kunnen krijgen.

Dit raden wij niet aan omdat dan je natuurlijke cyclus veranderd. Het mag wel, maar als je dat doet dan verandert natuurlijk je cyclus. Je kunt in die tijd niet meten. Pas als je de volgende eigen menstruatie weer krijgt voer je die in en begin je dan weer te meten. Houd er wel rekening mee dat je eventueel een of meer maanden wat meer rood zou kunnen krijgen. Een veel gebruikt medicijn is hiervoor Primolut.

Ja, soms kan het lastig zijn het eerste moment van je menstruatie te herkennen (en daarmee de eerste dag van je nieuwe cyclus). Meestal kun je er vanuit gaan dat bij licht druppelen, je menstruatie nog niet op gang is gekomen. Dat is pas als je meer dan een dun inlegkruisje nodig hebt. Vaak heb je elke maand dezelfde manier met licht begin of bruine afscheiding. Regel is: Doe het altijd op dezelfde manier. En ook belangrijk om te weten: Als je dagelijks meet, kun je maar tot 3 dagen terug je M-gegevens veranderen. Houd daar rekening mee. Maar het geeft je ook de kans om het te veranderen, als je een dag later besluit dat gisteren, bij nader inzien, toch de menstruatie al was begonnen.

Op pagina 12 van de gebruiksaanwijzing staat hoe je de menstruatie moet invoeren. Echter, als je de Lady-Comp net uit de verpakking haalt, kun je meerdere M-gegevens invoeren, althans als je die hebt gehad. Het invoeren zelf staat goed erin, maar niet wat je moet doen als je meerdere M-gegevens wilt invoeren. Zo doe je het:

 • Begin zoals op pagina 12 beschreven is, en doe ook wat ernaast staat, namelijk begin met de meest ver weg terug liggende menstruatie.
 • Als je op de meest ver weg terug liggende datum bent waar je de menstruatie wilt invoeren, voer je die menstruatie in en bevestig je die 1 (één) keer met de ronde middelste knop. Druk Daarna NIET op de return knop, maar op de rechter pijl. (Met de return knop ga namelijk je terug naar de icoontjes. Met de pijl ga je verder in datum).
 • Als je dus verder drukt tot de volgende menstruatie geef je die weer in en ga je na het bevestigen weer met de pijl verder. En zo ga je door tot alles is ingevoerd.
 • Sluit daarna af met de return knop.
 • Als je nu wilt controleren of de gegevens er goed instaan, druk dan op het thermometer-icoontje, daar kun je de vruchtbaarheid bekijken.

Het M-icoontje is alleen om de menstruatiegegevens te veranderen, en dat kan (nadat iets is ingevoerd of gemeten is) alleen tot 3 dagen terug.

Stellen die moeite hebben met conceptie (15-20%) merken dit vaak pas wanneer er een kinderwens is en ze het proberen. Bij het gebruik van de Lady-Comp kunnen oorzaken die bij de vrouw liggen, vroeg ontdekt worden. Daarbij helpt vooral het maken van een dataprint van de cyclus die vaak het probleem aan het licht brengt. Wij helpen je graag verder. Stuur ons daarvoor per e-mail een pdf van jouw dataprint, samen met je vraag. 

Vaak vragen gynaecologen aan vrouwen om een tijd lang de temperatuur te meten en daarna terug te komen. Wanneer je al een Lady-Comp gebruikster bent, kun je gewoon de dataprint van de afgelopen periode al naar de eerste afspraak met de gynaecoloog meenemen. Dat scheelt veel werk en tijd ten behoeve van het traject.

Ja dat is heel belangrijk! Je kunt ook je eigen oplaadbare batterijen (en oplader) gebruiken, maar met die van ons weet je zeker dat je goed zit. We hebben gemerkt dat anders soms het scherm uitvalt en de Lady-Comp geeft geen waarschuwing wanneer de batterijen leeg zijn.

Ja, met de belangrijke voorwaarde is dat je gestopt moet zijn met de pil of een ander hormonaal anticonceptiemiddel. En het is belangrijk dat je de gebruiksaanwijzing eerst goed doorleest. Daarin staat precies wat je vóór het eerste gebruik moet invoeren of doen, zoals batterij opladen, menstruatie invoeren en wekker zetten.

Weet dat je altijd bij ons terecht kunt met vragen over de Lady-Comp of jouw cyclus. We staan je graag persoonlijk te woord

Wanneer je zwanger wilt worden, wordt geslachtsgemeenschap hebben juist tijdens de rode dagen aanbevolen. Indien zwangerschap niet gewenst is, raden wij aan om geen geslachtsgemeenschap te hebben of barrieremiddelen te gebruiken als condooms of pessarium. Echter barrieremiddelen hebben hun eigen betrouwbaarheid. Hou daar rekening mee.

Wanneer je in de overgang komt gaat je cyclus geleidelijk aan veranderen en onregelmatiger worden. Je kunt de Lady-Comp blijven gebruiken, want hij erkent veranderingen en blijft betrouwbaar. Als je cyclus langer wordt, krijg je meer dagen rood. Maar hij blijft altijd betrouwbaar. Ook als je nu pas met de Lady-Comp wilt beginnen kan dat, want hij leert je cyclus net zo goed kennen en geeft je veilig groen. Misschien heb je dan af en toe geen ovulatie, in dat geval blijft de Lady-Comp rood tot de volgende menstruatie. En als de menstruatie maanden weg blijft, is het misschien tijd om je Lady-Comp over te dragen aan iemand anders. 

 

Ja, dat kan. Je kunt je eigen gegevens wissen en de nieuwe eigenares kan bij ons een nieuwe temperatuursensor bestellen. De Lady-Comp heeft in de praktijk een zeer lange levensduur (soms tot wel 20 jaar of langer), dus het zou jammer zijn als hij ongebruikt in een kast verdwijnt. 

Kijk ook even bij de volgende vraag voor de gevolgen voor garantie en service bij het overdoen van jouw cycluscomputer aan iemand anders.

Wanneer je jouw apparaatje doorverkoopt of doorgeeft aan iemand anders binnen de garantietermijn, vervalt de garantie. Want de garantie kan niet worden overgedragen aan iemand anders. E.e.a. kun je lezen op het garantiekaartje wat bij de levering van het apparaatje zit. Wanneer de nieuwe gebruikster bij ons aanklopt voor advies, willen we ze graag helpen. Echter zullen ze hiervoor wel een vergoeding moeten betalen (service). Ze hebben het apparaatje immers niet bij ons aangekocht.

Wanneer je al gebruikster bent van de Lady-Comp, zou je ook kunnen kijken bij de ‘gebruikersvragen’ of jouw vraag daar tussen staat. En verder kun je altijd bij ons terecht met vragen over jouw cyclus of de werking van de Lady-Comp. We staan je graag persoonlijk te woord. 

Klik hier voor onze actuele contactinformatie

Sluit Menu
×
×

Winkelmand