Cyclus van de vrouw

Hoe lang ben je vruchtbaar? Wist je dat je per cyclus maar 6 dagen vruchtbaar bent? En dat zaadcellen slechts enkele dagen kunnen overleven? Je kunt dus alleen zwanger worden wanneer je sex hebt tijdens enkele dagen vóór- en op de dag ván je eisprong zelf. Daarom is het belangrijk je vruchtbare dagen te berekenen en te weten te komen wanneer die eisprong plaatsvindt.

Een paar biologische feiten op een rij:

Elke vrouw heeft één ovulatie per cyclus. (Opmerking: Het kan voorkomen dat een vrouw wél regelmatig menstrueert, maar dat
 er toch geen ovulaties plaatsvinden).

In zeer uitzonderlijke gevallen kunnen er 2 ovulaties plaatsvinden, maar die gebeuren altijd binnen 24 uur.

Na de ovulatie kan de eicel maximaal 18 uur bevrucht worden.

Na de geslachtsgemeenschap blijft het sperma maximaal 120 uur (5 dagen) leven.

Conclusie: De vrouw is per cyclus maximaal 6 dagen vruchtbaar: 5 dagen vóór de ovulatie en op de ovulatiedag zelf. Na je ovulatie ben je nog maar 18 uur vruchtbaar. En pas kort na je volgende menstruatie wordt je weer vruchtbaar.

De menstruatiecyclus is bij elke vrouw verschillend, maar gemiddeld duurt deze 28 dagen. Maar ook iets kortere of langere cycli worden nog als regelmatig beschouwd. Uiteraard zijn er ook vrouwen die een onregelmatige cyclus hebben, een cyclus waarin geen ovulaties plaatsvinden of een cyclus waarmee iets anders aan de hand is, bijvoorbeeld een hormoonstoring. Bij een gemiddelde cyclus wordt een vrouw 3 dagen na de menstruatie weer vruchtbaar. Na je menstruatie kun je dus vrij snel weer zwanger worden. Maar let op: dit is een gemiddelde, dit mag je niet zelf zo aannemen, pas door de temperatuurmetingen met de Lady-Comp weet je hoe het bij jou zit. Meten is immers weten.

De eerste dag van de menstruatie is altijd dag één van je cyclus. De Lady-Comp vraagt daarom om invoer (in het begin) of bevestiging van je menstruatie. Na de menstruatie gaat je lichaam een eisprong voorbereiden. De dag van je eisprong heb je een afwijkende temperatuur – vaak een lagere – en de Lady-Comp registreert dit. Na de eisprong komt er een ander hormoon – progesteron – vrij, waardoor de temperatuur weer stijgt. Vervolgens blijft je temperatuur hoog tot aan de volgende menstruatie. Wanneer je temperatuur weer daalt, word je direct ongesteld.

Je cyclus heeft dus een duidelijk en onmiskenbaar patroon en temperatuurverloop waar de werking van de Lady-Comp op is gebaseerd. Zie in het volgende schema: “verloop van de basale lichaamstemperatuur”.

Verloop van de basale lichaamstemperatuur

Wanneer je een tijdje jouw temperatuur gemeten hebt, voorspelt cycluscomputer Lady-Comp wanneer jouw ovulatiedag zal zijn en hoe lang jouw cycli duren. Let op: de vruchtbaarheidsstatus van de voorspelling is niet zeker. Jouw vruchtbaarheidsstatus van de dag die in beeld verschijnt na de meting is de juiste en hoeft niet per se hetzelfde te zijn als de voorspelling.

Na een aantal maanden gebruik weet je dus precies welke temperatuur je ongeveer hebt in iedere fase van je cyclus, op welke dag je eisprong is en je ziet circa 5 dagen van tevoren wanneer je je menstruatie kunt verwachten. Handig, omdat je je er dan (mentaal en praktisch) op kunt voorbereiden.

Onregelmatige cyclus

Een op de vijf vrouwen heeft een onregelmatige menstruatiecyclus. Maar of je nu regelmatige cycli of juist onregelmatige cycli hebt, dan zegt dat nog weinig over je vruchtbaarheid. Veel vrouwen met een onregelmatige cyclus ovuleren toch normaal terwijl bepaalde vrouwen met een regelmatige cyclus geen ovulatie hebben of lijden aan een tekort aan progesteron (het hormoon dat vrijkomt na de eisprong en de temperatuur doet stijgen). Hoe onregelmatiger een cyclus is, hoe moeilijker het is om exact te bepalen wanneer een vrouw vruchtbaar is.

Soms kan stress of extreem onder- of overgewicht van invloed zijn op de cyclus. Of veranderde eetgewoontes of extreme diëten.

Maar… jouw leven gaat over meer dan (niet) zwanger willen worden. Jouw cyclus is van invloed op jouw algehele welzijn. De Lady-Comp geeft je gedetailleerde informatie over jouw cyclus en het is heel bijzonder om te zien hoe je lichaam werkt.

Hoe je cyclus verloopt, is een belangrijke indicatie voor hoe het gesteld is met je fysieke en mentale gezondheid. Voor mannen is inzicht in de cyclus van hun partner leerzaam en zorgt het vaak voor meer begrip.

Hormonale effecten op de cyclus

Het is goed om inzicht te hebben in welke effecten hormonale anticonceptie kunnen hebben op jouw cyclus, bijvoorbeeld als je de pil of een hormoonspiraal gebruikt.

De Lady-Comp geeft je inzicht in je eigen hormoonhuishouding. Vrouwen die Lady-Comp gebruiken, verklaren opgelucht dat ze eindelijk hun cyclus weer begrijpen en zich veel meer in contact voelen met hun eigen lichaam. Ze weten bijvoorbeeld precies wanneer ze hun volgende menstruatie kunnen verwachten. Sommigen kunnen daardoor hun stemmingswisseling beter begrijpen en nemen een verdrietige dag met een korreltje zout…

Daarnaast vind jij het wellicht ook gewoon interessant om te weten welke temperatuur je hebt in iedere fase van je cyclus, op welke dag je je eisprong hebt en wanneer je ongesteld gaat worden.

Kinderwens

Als je een kinderwens hebt, is het handig om te weten wanneer je vruchtbaar bent en wanneer niet. De Lady-Comp en met name de Lady-Comp baby geven het inzicht in je cyclus en hormoonhuishouding waardoor je veel trefzekerder wordt.

De Lady-Comp baby geeft je gedetailleerde informatie over de historie van je hele cyclusverloop. Je kunt met een dataprint vanuit je computer je hele cyclus (letterlijk) in kaart brengen. Je ziet niet alleen de lengte en het verloop van de cyclus, maar ook jouw hormoonhuishouding en wanneer ovulaties plaatsvinden.

De Lady-Comp baby registreert ook wanneer er géén ovulatie plaatsvindt of wanneer er sprake is van veranderde hormoonwaarden. Je ontdekt sneller wanneer iets niet in orde is en de dataprint geeft waardevolle informatie voor een gynaecoloog bij eventuele problemen. Daarmee hebt je veel tijdwinst bij een vervolgtraject.

Jouw cyclus in kaart

De dataprint van jouw cyclus kun je zelf maken via de website van Lady-Comp Nederland. Ga daarvoor naar onze dataprintpagina, maak een account aan en volg de instructies. 

Heb je vragen over het maken van jouw dataprint of over je cyclus? Neem dan gerust contact op, we helpen je graag verder.

Problemen bij zwanger worden

Zwanger worden gaat niet altijd even gemakkelijk. Het is zeker geen vanzelfsprekendheid. Er kunnen bijvoorbeeld geen ovulaties plaatsvinden of er zijn andere problemen waardoor iemand niet zwanger kan worden.

Een veelvoorkomende oorzaak van verminderde vruchtbaarheid bij vrouwen is PCOS (Polycysteus Ovarium Syndroom). Bij dit syndroom zijn de waarden van verschillende hormonen in je lichaam verhoogd of juist verlaagd. Er wordt gezegd dat ongeveer 8% van de vrouwen een vorm van PCOS hebben, vaak zonder het zelf te weten.

Een andere oorzaak kan endometriose zijn. Endometriose is een ziekte waarbij het baarmoederslijmvlies ook op andere plekken groeit dan alleen in de baarmoederholte. Dit zorgt voor een chronische ontsteking. Verminderde vruchtbaarheid kan ook het gevolg kan zijn van vergroeiingen en verklevingen van eileiders en eierstokken. Vaak kan dit operatief opgelost worden.

Soms zijn hormoonstoringen een oorzaak voor verminderde vruchtbaarheid. Bijvoorbeeld: Bij de hormoonstoring Corpus Luteum Insufficiëntie (CLI) kan de bevruchte eicel niet groeien en zal deze worden afgestoten. (De Lady-Comp zal dit signaleren).

Ook extreem diëten of extra licht of zwaar zijn heeft invloed op zwanger worden. En vergeet niet dat verminderde- of onvruchtbaarheid ook aan de kwaliteit van het sperma kan liggen. Het laatste is het gemakkelijkst om te onderzoeken. 

Sluit Menu
×
×

Winkelmand